open-navfaktor-logo
search
U pritvoru zašio usta
Potvrđena optužnica protiv Matkovića: Terete ga za šverc velike količine droge, pripremanje ubistava...
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom se optuženi Milan Matković tereti za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, krivotvorenje isprave, pripremanje krivičnog djela i ubistvo, saopćeno je iz Suda.
29.03.2023. u 14:35
get url
text

VEZANI TEKST - Nakon što je sebi zašio usta, Matković se danas pokušao izbosti olovkom u zatvorskom stacionaru

Osumnjičeni se potvrđenom optužnicom Tužilaštva BiH tereti da je, u periodu od polovine 2020. pa do kraja 2021. godine, na području BiH, organizovao grupu za organizovani kriminal kojoj je pristupilo više osoba radi činjenja krivičnih djela i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Organizovana kriminalna grupa, prema prikupljenim dokazima, djelovala je na području Bosne i Hercegovine, Srbije i više država EU, uključujući Austriju, Hrvatsku, Švicarsku, Španiju, Holandiju, Njemačku, a pojedini članovi su djelovali i na području zemalja Južne Amerike.

Osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, koristio zaštićene aplikacije za komunikacije ANOM, kako bi pripremali, dogovarali i izvršavali veći broj krivičnih djela koja su uključivala krijumčarenje velikih količina narkotika, kao i njihovu prodaju na ilegalnom narko-tržištu BiH i drugih zemalja.

U optužnici se navodi da je Milan Matković, u više navrata, učestvovao u organizovanju i krijumčarenju velikih količina opojne droge "kokain" i "cannabis" u količinama od više desetaka kilograma ove opojne droge, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

VEZANI TEKST - Korišteni dokazi iz Anom aplikacija: Podignuta optužnica protiv još osam osoba, među njima policajac iz HNK

Također, osumnjičeni i pripadnici njegove organizovane kriminalne grupe terete se za krivotvorenje ličnih dokumenata u kojim procesima su im pomagale i osobe koje su policijski službenici, kako bi ishodili krivotvorene dokumente radi lakšeg kretanja i prelazaka državnih granica.

Matković se tereti i za organizovanje, planiranje i pripremu ubistava i likvidacija osoba na području Srbije, u Novom Sadu i Beogradu.

Također se tereti da je novac u velikim iznosima, stečen krivičnim djelima, stavljao u redovan promet kupovinom velikog broja nekretnina, najviše na području Mostara, Trebinja i Hercegovine.

Kompletnu optužnicu možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.