open-navfaktor-logo
search
Organizirani kriminal
Potvrđena optužnica protiv Sade Đuguma i drugih
Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je optužnicu protiv protiv osumnjičenih Sade Đuguma, Adnana Šljivića, Alena Fale, Ismeta Vrce zv. Hipa, i Armina Pajića zv. Žoha, a koju je prije dva dana Kantonalni sud HNK u cijelosti potvrdio.
17.03.2023. u 10:06
get url
text

Optužnicom se optuženima Sadi Đugumu, Adnanu Šljiviću i Alenu Fali stavlja na teret da su tokom 2019. godine, pa do augusta 2021. godine, na području HNK, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi velike vrijednosti, uz upotrebu sile i ozbiljnih prijetnji, te uz upotrebu oružja, kao grupa za organizirani kriminal koju je organizirao i kojom je rukovodio Sado Đugum, počinili više krivičnih djela.

Riječ je o krivičnom djelu organizirani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom iznuda, zatim o izazivanju opće opasnosti u vezi sa krivičnim djelom nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija u stjecaju sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Optuženom Sadi Đugumu stavlja se na teret također i izvršenje krivičnih djela navođenje na prostituciju, trgovina ljudima i poticanje na krivično djelo ubistvo.

Optuženi Ismet Vrce zvani Hipa se tereti da je počinio krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija, dok se optuženi Armin Pajić tereti za pomaganje u izvršenju krivičnog djela izazivanja opće opasnosti.

Danas će u Kantonalnom sudu u Mostaru biti održano će se ročište radi izjašnjenja o prijedlogu za produženje pritvora optuženom Sadi Đugumu, kao i prijedlogu za određivanje mjere zabrane napuštanja boravišta optuženom Alenu Fali.

Optuženi Sado Đugum, Adnan Šljivić, Alen Fale i Ismet Vrce zv. Hipa su višestruki povratnici u počinjenju krivičnih djela, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.