open-navfaktor-logo
search
Cyber kriminal
Potvrđena optužnica: S bankovne kartice poslodavke neovlašteno skinuo blizu 4.000 KM
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Vase Đorđevića zbog krivičnog djela "računalna prevara", a tereti se da je neovlašteno unio računalni podatak te utjecao na ishod elektronske obrade podataka, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist i time drugom prouzrokuje imovinsku štetu.
04.05.2023. u 14:44
get url
text

Đorđević je optužen da je od decembra 2020. do marta 2021. godine, u stanu koji je koristio u sarajevskoj općini Novi Grad – svjestan da nema ovlaštenje vlasnika kartice za raspolaganje sredstvima na toj kartici i da na taj način sebi pribavlja protupravnu imovinsku korist, što je i htio – došao u posjed podataka bankovne kartice svoje tadašnje poslodavke.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Đorđević se tereti da je putem svoje e-mail adrese raspolagao novcem s bankovne kartice svog tadašnjeg poslodavca.

- Neovlašteno je izvršio 52 transakcije na račun više internet trgovaca naručujući i plaćajući njemu poznate artikle. Na taj način je oštetio poslodavca u ukupnom iznosu od 3.871,00 konvertibilnih maraka - stoji u saopćenju.

Kako se navodi, u optužnici je predloženo oduzimanje navedene protivpravne imovinske koristi od optuženog, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.