open-navfaktor-logo
search
Uskoro pred sudom
Potvrđene optužnice protiv članova dvije organizovane grupe zbog trgovine narkoticima u TK
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Armina Šabanovića (26), Armina Rizvića (30), Rijada Šabanovića (25), Dževada Fočića (27), Sanele Šabanović (27), Dženite Halilović (22), svi iz Živinica, te Emira Kuduzovića (38) iz Lukavca i Denisa Karića (34) iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizirao Armin Šabanović počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.
28.03.2023. u 14:03
get url
text

Oni su optuženi da su u pomenutoj organiziranoj grupi u periodu od kraja 2021. do oktobra 2022. godine na području Tuzlanskog kantona i šire, sa različitim ulogama i zadacima u grupi, nabavljali, pakovali, distribuirali i prodavali opojne droga amfetamin (spid), MDMA, marihuanu i kokain većem broju konzumenata.

Optužnicom im se na teret stavlja više od dvadeset pojedinačnih radnji nabavljanja i prodaje većih količina pomenutih narkotika, nakon čega su novac od prodaje droge predavali Arminu Šabanoviću.

VEZANI TEKST - Predložen pritvor za 13 članova organizirane grupe, jedna osoba u bjekstvu

Armin i Sanela Šabanović, Rizvić i Fočić su optuženi i za krivično djelo pranje novca, odnosno da su ilegalni novac od prodaje droge i počinjenih krivičnih djela ulagali u nekretnine i pokretne stvari. Uz optužnicu je predloženo nadležnom sudu da se po pravosnažnosti presude od pomenutih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od ukupno oko 400.000 KM u novcu, nekretninama i pokretnostima, a od tog iznosa više od 190.000 KM od organizatora grupe Armina Šabanovića. U predmetu je provedena i finansijska istraga kako bi se utvrdila imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.

Pojedini članovi grupe su optuženi i za druga krivična djela: nasilničko ponašanje, protvpravno lišenje slobode, teška tjelesna ozljeda, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i druga krivična djela.

Uz optužnicu je nadležnom sudu priloženo oko 1.000 različitih materijalnih dokaza. Postupajući tužilac je predložio da se optuženima Arminu Šabanoviću, Arminu Rizviću, Rijadu Šabanoviću, Dževadu Fočiću i Emiru Kuduzoviću produži mjera pritvora nakon potvrđivanja optužnice koja može trajati najduže još dvije godine uz kontrolu opravdanosti svaka dva mjeseca, te da se Saneli Šabanović, Dženiti Halilović i Denisu Kariću produže mjere zabrane napuštanja boravišta.

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu i protiv Mirnesa Džananovića (23), Aide Mulavdić (25), Nedima Girotića (25), Amire Mulavdić (33) i Bilala Mulavdića (59), svi iz Gračanice, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizirao Džananović počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Oni su optuženi da su tokom 2022. godine u pomenutoj grupi na području Gračanice nabavljali, pakovali, distribuirali i prodavali opojne droga amfetamin (speed) i marihuana većem broju konzumenata. Članovima grupe, koji su imali različite uloge i zadatke, se na teret stavlja da su počinili najmanje 14 pojedinačnih radnji nabavaljanja i prodaje doge i da su na taj način sebi pribavili određenu imovinsku korist. Vođa grupe, Mirnes Džananović, optužen je i za krivično djelo nasilničko ponašanje.

Istragu u ovim predmetima Tužilaštvo je provelo u saradnji sa istražiteljima Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA BiH) i MUP-a TK, a 5. oktobra 2022. godine godine su obavljeni pretresi na više lokacija na području Živinica, Gračanice, Tuzle, Kalesije i Banovića. Tokom pretresa objekata i lica i poduzimanjem drugih istražnih radnji pronađeno je oko 20 kilograma opojne droge spid (amfetamin), kao i druga narkotička sredstva, a oduzet je određeni iznos novca, računari, laptopi nekoliko pištolja i municija kao i drugi predmeti koji se koriste kao dokazni materijali, saopćilo je Tužilaštvo TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.