open-navfaktor-logo
search
Odluka Suda
Potvrdio advokat Gačanović: Svi osumnjičeni u predmetu Memić na slobodi
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora osumnjičenih u predmetu "Memić", te je naređeno da svi budu pušteni na slobodu.
16.07.2021. u 13:36
get url
text

Kako je Faktoru potvrdio Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, pritvor im je zamijenjen mjerom zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

VEZANI TEKST - Alisa Mutap puštena na slobodu

Iz Suda Bosne i Hercegovine naknadno je stiglo detaljno pojašnjenje o tome koje mjere zabrane su određene osumnjičenima.

- Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje mjere pritvora osumnjičenima u predmetu Zijad Mutap i dr., Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH te je u odnosu na osumnjičene Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Alisu Ramić, Josipa Barića i Muamera Ožegovića ukinut pritvor, a određene su sljedeće mjere zabrane:

1. Zabrana napuštanja boravišta u smislu odredbe člana 126. stav 1. ZKP BiH.

2. Zabrana sastajanja s određenim osobama u smislu odredbe člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH

3. Obavezno javljanje nadležnom državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP BiH - naveli su iz Suda.

Tužilaštvo je tražilo da se produži pritvor Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (rođena Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, dok se ne dobije informacija od Državnog suda o nedavno podignutoj optužnici.

Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović nepotvrđenom optužnicom terete se da su od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal formiranoj od Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. godine, u Velikoj Aleji na području Općine Ilidža, zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Kako se navodi u ranijem saopćenju, usljed tih povreda Memić je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

Odbrane svih osumnjičenih zatražile su da Sud Bosne i Hercegovine odbaci prijedlog produženja pritvora tvrdeći kako Zakon o krivičnom postupku ne predviđa da se pritvor produžava dok se čeka na odgovor Suda u vezi sa podignutom optužnicom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.