open-navfaktor-logo
search
VMBiH donijelo Odluku
Povlastice za domaće firme na tenderima za javne nabavke
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počevši od 1. juna ove godine, s ciljem suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa po ekonomiju u BiH.
29.05.2020. u 17:30
get url
text
Javne nabavke
Javne nabavke

S obzirom na otežano poslovanje bh. kompanija, uzrokovano pandemijom novog virusa korona, na ovaj način se želi pomoći domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu njihovog poređenja, ugovorni organ je obavezan umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 posto u postupcima javnih nabavki kod kojih je objavljeno obavještenje o nabavci ili upućen poziv kandidatima/ponuđačima za postupke koji nemaju obavještenje o nabavci u periodu od 1. juna 2020. do 1. juna 2021. godine.

U skladu sa ovom odlukom, domaće ponude su one koje podnose pravna ili fizička lica sa sjedištem u Bosni i Hercegovini i koja su registrovana u skladu sa zakonima u BiH i kod kojih u slučaju ugovora o nabavkama roba, najmanje 50 posto ukupne vrijednosti od ponuđenih roba imaju porijeklo iz BiH, a u slučaju ugovora o uslugama i radovima, najmanje 50 posto radne snage za izvršenje ugovora su rezidenti iz Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH je u četvrtak na 6. redovnoj sjednici zadužilo Agenciju za javne nabavke da pripremi spomenutu odluku, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.