open-navfaktor-logo
search
Kanada
Povodom Dana nezavisnosti: U Torontu i Hamiltonu se viore zastave BiH
Odlukom gradonačelnika Toronta i Hamiltona, povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a u počast državi BiH, na centralne jarbole ispred skupština gradova Toronta i Hamiltona svećano podignute državne zastave BiH.
01.03.2023. u 16:04
get url
text

U ime Vlade Kanade čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH poslala je ministrica u Vladi Kanade Filomena Tassi. Čestitku je poslao i član Parlamenta Kanade Green Matthew koji je između ostalog napisao:

- Čast mi je kao članu Parlamenta Kanade uputiti iskrene čestitke povodom 31. godišnjice Dana nezavisnosti. Prepoznajem i cijenim mnoge doprinose bosanskohercegovačke zajednice. Vaša posvećenost slobodi, demokratiji i različitosti primjer je svijetu - kazao je on. 

Tradicionalno Dan nezavisnosti BiH, kao jedan od najvažnijih državnih praznika čestitali su i gradonačelnici Toronta i Hamiltona kao i mnogi istaknuti kanadski kulturni akademski i poltički subjekti.

Gradonačelnica Hamiltona čestitajući Dan nezavisnosti BiH odala je priznanje bosanskohercegovačkoj zajednici na kontnuiranom doprinosu očuvanju i jačanju bosnakohercegovačke tradicije u Hamiltonu, što obogačuje kulturu Hamiltona.

Važno je da mlade generacije učimo o bosanskohercegovačkim državnim praznicima, o državi BiH, bosanskom jeziku i bosanskohercegovačkom bogatom kulturno historijskom, tradicijskom i prirodnom naslijeđu, jer će oni u budućnosti brinuti o državnim praznicima, o državi BiH, o njenim najboljim historijskim, kulturnim i tradicijskim vrijednostima i iste čuvati, jačati i prenostiti širom svijeta.

Čestitkama iz Kanade povodom državnog praznika pridružio se i Institut za istraživanje genocida Kanada

- Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH, historijskog datuma koji svjedoči o višestoljetnom identitetu bosanskohercegovačke nezavisnosti upučujemo iskrene čestititke svim Bosancima i Hercegovcima, koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju domovinu, kako u BiH, tako i u dijaspori. Šaljemo poruku širom svijeta da građani BiH ne žele nikakva veća prava od onih koje uživaju građani u kanadskom, evropskom, američkom društvu - poručili su. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.