open-navfaktor-logo
search
Dogovor
Poznati detalji sa sinoćnjeg sastanka delegacija Turske i SAD-a u Ankari
Jedan visoki američki zvaničnik je novinarima koji su u pratnji potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea stigli u Ankaru, na povratku u Washington podijelio informacije o detaljima sastanka
18.10.2019. u 12:33
get url
text

U Ankari je sinoć održan sastanak delegacija Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na kojem je postignut dogovor o obustavi operacije "Izvor mira" na 120 sati, a danas je već poznato i više detalja sa ovog sastanka, javlja Anadolu Agency (AA).

SAD strana je tokom sastanka potvrdila kako su u stalnom kontaktu s teroristima YPG/PKK-a. Jedan visoki američki zvaničnik je novinarima koji su u pratnji potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea stigli u Ankaru, na povratku u Washington podijelio informacije o detaljima sastanka. Prema američkom dužnosniku, američka strana je tokom razgovora u predsjedničkoj palati u Ankari, koji je trajao duže od četiri sata, konstantno bila u kontaktu s pripadnicima terorističke organizacije YPG/PKK-a.

U toj komunikaciji pripadnici YPG-a pitani su s kojeg će se područja povući i slični konkretni logistički detalji. Osim toga, američka strana je tokom sastanka od PKK/YPG tražila obustavu minobacačkih i raketnih napada na turski teritorij.

Govoreći o izjavi šefa turske diplomatije Mevluta Cavusoglua, koji je nakon sastanka izjavio kako je riječ zapravo o privremenoj obustavi operacije, odnosno da će Turska okončati operaciju na sjeveru Sirije tek nakon što teroristi YPG/PKK-a napuste to područje, američki dužnosnik je takvu izjavio pripisao "semantičkim razlikama" između engleskog i turskog jezika. Kako je rekao, privremena obustava znači prekid vatre, te da je sporazum jasan.

Dalje navodi kako je američka strana tokom sastanka koji je trajao duže od planiranog shvatila da će dogovor biti postignut na osnovu riječi koje je izgovorio turski predsjednik Erodgan. Tokom razgovora, Erdogan je postavio pitanje koliko će trajati povlačenje YPG-a, što je, prema američkom zvaničniku, bio signal da će doći do dogovora.

Članovi američke delegacije, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien i specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey su doputovali u Ankaru dan prije nego što su doputovali potpredsjenik Pence i šef State Departmenta Mike Pompeo. Oni su obavili razgovore s turskom stranom i radili na radnoj verziji teksta oko kojeg su željele sklopiti sporazum s Turskom.

Američki zvaničnik navodi kako je tokom Erdoganovog prijema američke delegacije bilo i emotivnih trenutaka. Tokom međudelegacijskog sastanka, turska strana se dotakla i poginulih pripadnika svoje vojske u operaciji, na što je Pence istakao kako unutar američke delegacije ima onih koji su služili u vojsci. Ovom prilikom je uputio poruke saučešća predsjedniku Erdoganu i cijeloj Turskoj.

Nakon što je američka delegacija napustila Ankaru, Pence je u avionu obavio telefonske razgovore s utjecajnim imenima američkog Kongresa. Pence je razgovarao s predsjednicima komiteta među kojima su Demokrate. Na pitanje da li je tokom razgovora turske i američke delegacije bilo riječi o spornom pismu američkog predsjednika Donalda Trumpa koje je uputio predsjedniku Erdoganu, odgovorio je kako o tome nije bilo razgovora.

Nakon sastanka delegacija Turske i SAD-a, koje su predvodili turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i potpredsjednik SAD-a Mike Pance, u četvrtak u Ankari, dogovoreno je da će turska operacija "Izvor mira" biti obustavljena na 120 sati.  Turske snage su 9. oktobra pokrenule vojnu operaciju "Izvor mira" na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK-a.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije. Turska upozorava da teroristička organizacija PKK-a i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost.

Zvanična Ankara upozorava i da je neprihvatljivo da se teroristi PKK-a podržavaju i smatraju partnerima u borbi protiv terorističke organizacije ISIL.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.