open-navfaktor-logo
search
Sjednica 21. februara
Poznati prijedlozi za nagrade i prizanja Grada Sarajeva u 2024, na spisku Žero, Breton...
Gradsko vijeće Grada Sarajeva održat će sjednicu 21. februara kada će biti razmatrana, u formi prijedloga, i Odluka o dodjeli prizanja i nagrada Grada Sarajeva u 2024. godini.
16.02.2024. u 08:00
get url
text

VEZANI TEKST - Karović: Puna podrška Jasminu Ademoviću, zašto Mandiću nisu važne sve civilne žrtve rata

Predloženo je da priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" ove godine dobiju Muhamed Žero i Eric Breton.

Žero je vlasnik uspješne firme Praktik, te bi nagrada značila priznanje za njegovu privrednu, kulturnu i rodoljubivu angažiranost.

Breton je poznati francuski kompozitor i počasni član Sarajevske filharmonije. U opkoljenom Sarajevu vodio je tada vrlo složenu akciju dopreme humanitarne pomoći građanima opkoljenog Sarajeva i uspio je dopremiti 31.12.1993. i tada održati svoj prvi koncert sa Sarajevskom filharmonijom.

Prijedlog za ovogodišnju nagradu "Graham Bamford" je Senida Karović koja je sav svoj radni vijek opredijelila zalaganju za stvaranje boljih uvjeta za život i rad kao i uvođenje sistemske podrške ranjivoj populaciji civilnih žrtava rata u KS i FBiH kojoj i sama pripada, čime je iskazala izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, altruizam i humanost.

Za nagradu "Sarajevska pahuljica" predloženi su Farah Ličina, Ada Korać i Dan Gračić.  

Desetogodišnja Ličina već je napravila veliku karijeru i postigla značajne uspjehe na judo takmičenjima i na takmičenjima u brzilskom jiu-jitsu te u atletici i odbojci.

Desetogodišnja Korać napravila je veliku karijeru na domaćoj i međunarodnoj klizačkoj sceni te je postigla značajne uspjehe u kategorijama u kojima se takmičila.

Gračić je uspješni mladi sarajevski karatista. Sa svojih devet godina, 2022. godine, kruniše se najvećim dostignućem u karateu za djecu do 14 godina, osvajajući prvo mjesto i zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu u Beogradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.