open-navfaktor-logo
search
Podignuta optužnica
Poznati sarajevski razbojnici stigli i do Brčkog: Optuženi za oružanu pljačku Lutrije
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Ermina Rešidovića (32) i Eldina Kadrića (33), obojica iz Sarajeva, zbog sumnje da su prije godinu dana počinili razbojništvo u poslovnici Lutrije BH u Brčkom.
16.08.2020. u 08:45
get url
text

Oni su optuženi su da su 29. augusta 2019. godine radi sticanja imovinske koristi, uz prijetnju pištoljem radnici, počinili razbojništvo u poslovnici Lutrije BH u ulici Bulevar mira, u centru grada.

Kako se navodi u optužnici, unutra je prvi ušao Kadrić prikazavši se kao igrač, a u stvari s ciljem da izvidi stanje u samom objektu, a potom je Rešidovića obavijestio mobitelom kakvo je stanje. Sumnja se da je nakon toga prvooptuženi, maskiran i sa rukavicama, držeći pištolj u rukama, ušao u objekat i uz prijetnu i povike od radnice oduzeo dnevni pazar u iznosu od 903 KM.

Nakon sprovedene istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Rešidovića i Kadrića za krivično djelo razbojništvo i dostavilo je Osnovnom sudu na daljnji postupak gdje je u cijelosti potvrđena.

U oktobru prošle godine bijeljinski Okružni sud potvrdio je optužnicu protiv njih dvojice zbog pljačke mjenjačnice "Kod Miše" u Bijeljini 30. augusta iz koje je ukradeno 2.500 KM.

U pljačku su tada došli "mercedesom E320" i Rešidović je, maskiran, uz prijetnju pištoljem oteo novac. Trčeći je krenuo bježati i radnik ga je sustigao, pa je Rešidović ispalio metak u zrak, pri čemu mu je ispao veći dio novca. Vidjevši šta se dešava Kadrić je dao gas i pobjegao, a Rešidović je pješke nastavio bježati i obojica su ubrzo uhapšena.

VEZANI TEKST - Sproveden u KPZ Zenica: Bjegunac od zakona uhapšen u akciji na Dobrinji

Rešidovića su u aprilu ove godine Pripadnici Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine uhapsili u sarajevskom naselju Dobrinja radi prinudnog sprovođenja na izdržavanje kazne zatvora.

Kako je tada saopćeno iz Sudske policije, hapšenje je izvedeno uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine,a uhapšeni je sproveden u Kazneno-popravni zavod Zenica, radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od tri i po godine koja mu je izrečena po pravomoćnoj presudi Okružnog suda u Bijeljini.

Rešidović je odranije dobro poznat po izvršenju krivičnih dijela vezanih za neovlaštenu proizvodnju i promet drogom, razbojništva, te bježanju prilikom hapšenja.

Prije nekoliko mjeseci je zajedno sa još tri osobe hapšen u sarajevskom naselju Vraca, nakon zdužene akcije policije iz Kantona Sarajevo i PU Istočno Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.