open-navfaktor-logo
search
Finansije
Pratioci na Twitteru savjetovali Elonu Musku da proda 10 posto dionica Tesle
Izvršni direktor kompanije Tesla Elon Musk zamolio je korisnike Twittera da glasaju o tome treba li prodati 10 posto dionica kompanije električnih automobila.
08.11.2021. u 08:28
get url
text

U anketi na Twitteru koju je pokrenuo Musk, 57,9 posto glasova bilo je za prodaju dionica. Korisnici Twittera bili su zamoljeni da biraju između "Da" i "Ne".

Do nedjelje u ponoć glasalo je više od 3,5 miliona korisnika ove društvene mreže. Elon Musk ima ukupno 62,7 miliona pratilaca na Twitteru, prenosi dpa.

Paket dionica koje bi Musk prodao i koje je stavio na glasanje trenutno je vrijedan više od 20 milijardi dolara. On je na samom početku obećao korisnicima Twittera da će se držati rezultata ankete.

Ron Wyden, američki senator iz države Oregon, čini se da nije impresioniran Muskovom inicijativom.

- Hoće li najbogatiji čovjek na svijetu uopće plaćati porez ne bi trebalo ovisiti o rezultatima Twitter ankete. Vrijeme je za porez na dohodak milijardera - napisao je Ryden na Twitteru.

Muskovo bogatstvo snažno je poraslo posljednjih mjeseci uz stalni rast cijene dionica Tesle, barem na papiru. Ali, prema sadašnjim pravilima, porezi se plaćaju tek kada ostvari dobit od prodaje dionica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.