open-navfaktor-logo
search
Saudijska Arabija
Pravila za hadž: Fizičko distanciranje i zabrana dodirivanja K'abe
Saudijska Arabija je objavila nova zdravstvena pravila u cilju sprječavanja širenja koronavirusa tokom ovogodišnjeg  hadža, uvodeći zabranu okupljanja i sastajanja među hodočasnicima, kao i zabranu dodirivanja K'abe.
08.07.2020. u 10:30
get url
text

U izjavi Saudijskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti ‘Weqaya’ navedeno je da se uvodi zabrana dodirivanja K'abe za vrijeme obavljanja obreda hadža ove godine i mjera fizičkog distanciranja, odnosno održavanja razmaka najmanje metar i po između svake osobe tokom obavljanja obreda, što uključuje i zajedničku molitvu i mjesto obilaska oko K'abe.

Saudijska Arabija je donijela odluku u junu da ograniči broj lokalnih hodočasnika na oko hiljadu ljudi, kako bi spriječila širenje koronavirusa, nakon što je muslimanima izvan Kraljevine zabranila dolazak na hodočašće ove godine, i to po prvi put u modernoj historiji.

Kraljevina je donijela odluku da se ovogodišnji hadž zbog pandemije koronavirusa organizira samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalaze na teritoriji Saudijske Arabije.

Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije navelo je u svom saopćenju da će se prioritet dati stranim hodočasnicima kojima će biti dodijeljeno 70 posto raspoloživih mjesta.

Uvjeti koje mora ispunjavati svaka osoba odabrana da obavi hadž ove godine su: negativan rezultat testa na koronavirus, da nije ranije obavila obred hadža, da je životne dobi između 20 i 50 godina i da ne pati od hroničnih bolesti.

- Hodočašće za saudijske državljane bit će ograničeno na zdravstvene radnike i pripadnike snaga sigurnosti koji nisu zaraženi koronavirusom, cijeneći njihovu ulogu u brizi za sve skupine društva u svim fazama suočavanja s pandemijom -navodi saudijsko Ministarstvo.

Saudijska Arabija je u martu, obustavila obavljanje umre zbog koronavirusa, dok je od muslimana tražila da sačekaju sa potpisivanjem ugovora koji se tiču odlaska na hadž.

Do ponedjeljka navečer ukupan broj smrtnih slučajeva od zaraze korona virusom u Saudijskoj Arabiji je iznosio 1.968, dok je ukupan broj zaraženih dostigao 213.716 osoba, prenosi Al Jazeera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.