open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Pravosnažno: Urošu Šuviri 16 godina zatvora za ubistvo starca u Ribniku
Vrhovni sud RS-a pravosnažno je osudio čobana Uroša Šuviru (38) iz Bosanskog Broda na 16 godina zatvora zbog ubistva Zdravka Bosančića (87) kod kojeg je čuvao stoku.
26.05.2021. u 12:56
get url
text

Prvostepenu presudu je u novembru prošle godine donio Okružni sud Banja Luka.

Šuvira je tokom ranijeg svjedočenja izrazio kajanje zbog ovog zločina, te tvrdio da se ne sjeća detalja kobnog dana i da je bio u alkoholisanom stanju.
Šuviru je optužnica teretila da je Bosančića ubio 26. januara prošle godine u Gornjem Ratkovu kod Ribnika.

Šuviri je porodica Bosančić obezbijedila smještaj i čobanski posao, a kritične večeri je došlo do kraćeg verbalnog sukoba između njega i Zdravka, nakon čega je nasrnuo na starca.

- U namjeri da ga liši života zadao mu je više udaraca šakama i keramičkom pepeljarom po glavi i tijelu. Pepeljarom ga je udario najmanje šest puta u glavu nanijevši mu višestruke povrede i prelome. Polomio mu je gornju vilicu, nos, rebra od petog do devetog, te ga je i šakama stezao oko vrata. Usljed toga došlo je do obimnog krvarenja u mozgu usljed čega je Zdravko preminuo oko 22 sata - navodilo se u optužnici.

Nakon zločina pozvao je porodicu žrtve, te im saopštio da je Bosančić umro od srčanog udara, a onda počistio tragove krvi, te žrtvi presvukao košulju. Međutim, ubistvo je brzo rasvijetljeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.