open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Predmet "Kum": Za Matovića i Petkovića zatražen pritvor, treći osumnjičeni lociran u Danskoj
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH je uputio priujedlog za određivanje pritvora za dvojicu osumnjičenih uhapšenih u akciji "Kum".
23.02.2024. u 09:31
get url
text

Kako je saopćilo Tužilaštvo, tužilac iz Sky tima pritvor je predložen za Aleksandra Matovića zvanog Aco, (1977) iz Foče, uposlenika Granične policije, državljanina BiH i Predraga Petkovića, zvanog Peđa (1987) iz Banje Luke, državljanina BiH i Srbije.            

{$galerijaFotografija}      

VEZANI TEKST - Tužilaštvo o akciji "Kum": Istraga šverca velike količine droge, među osumnjičenima i granični policajac

Oni su uhapšeni u akciji koju su po nalogu tužioca proveli pripadnici MUP-a RS-a i MUP-a Kantona Sarajevo, na području Sarajeva, Foče i Bosanske Gradiške.

- Prijedlog pritvora upućen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto, a za osumnjičenog Petkovića i zbog opasnosti od bjekstva.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organizovanog kriminala povezanih sa međunarodnim prometom većih količina opojnih droga i njenom distribucijom na ilegalnom narkotržištu - naveli su iz Tužilaštva.

Pored toga, osumnjičeni Matović tereti se i za koruptivno krivično djelo, odnosno zloupotrebu kapaciteta Granične policije BiH, radi pružanja pomoći kriminogenim osobama, izdavanjem neistinitih potvrda o prelasku državne granice i na druge načine.

Jedan od osumnjičenih u ovom predmetu lociran je u Danskoj te će pri povratku u BiH u narednim danima, biti preuzet na Sarajevskom aerodromu i predat postupajućem tužiocu, naveli su iz Tužilaštva.

Slika-dovodjenje-akcija Kum-pook-22-02-2024-5.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.