open-navfaktor-logo
search
Nakon požara
Premijer Halilagić u posjeti Kuli Gradačac: Vlada TK će sagledati mogućnosti da pomogne u sanaciji štete
Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, posjetila je danas pogone Industrije modne konfekcije Kula Gradačac, koji su jučer zahvaćeni požarom.
11.10.2023. u 15:11
get url
text
Premijer Halilagić u posjeti
Premijer Halilagić u posjeti

Na požarištu je vidljiva značajna šteta, stradala je jedna, od ukupno tri proizvodne hale, a direktor kompanije Mirsad Novalić ističe da se radi o značajnoj i finansijskoj šteti. Fokus razgovora delegacije Vlade s Upravom ovog tekstilnog giganta bio je usmjeren prema sanaciji štete i obnovi proizvodnog procesa te što bržem povratku radnika na svoja radna mjesta.

Kako bi ublažili posljedice ovog događaja i Vlada Kantona će u narednim danima sagledati mogućnosti da se pomogne sanacija nastale štete, rekao je danas premijer Halilagić.

- Nakon što su jučer, odmah po lokalizaciji požara, ministri privrede i unutrašnjih poslova Edin Duraković i Hajrudin Mehanović posjetili Kulu, danas smo ovdje da, prije svega pokažemo našu podršku, prisutnost, zabrinutost, ali i solidarnost sa uposlenicima Kule. Tu smo da njima, ali i Upravi društva pokažemo da smo ovdje s njima, da nisu sami. Prije svega povrijeđenom radniku želimo brz oporavak. On je svojim djelom i pokušajem da ograniči širenje požara ugrozio svoju sigurnost i sva sreća je da nije zadobio teže povrede. Nastojat ćemo da u što skorije vrijeme pripremimo naš odgovor i da pomognemo revitalizaciju i uspostavu nastavka proizvodnje. To su naša moralna obaveza prema ovom preduzeću koje je do sada pokazivalo značajnu društvenu odgovornost - kazao je premijer Halilagić.

Direktor Novalić se zahvalio svima koji su do danas ponudili svoju pomoć u sanaciji nastale štete.

- Zahvaljujemo se Tuzlanskom kantonu i premijeru Halilagiću koji su na ponudili svoju pomoć i podršku. Također, određeni broj i privrednika iz Gradačca se interesirao za načine i vrstu podrške koja nam je potrebna. Uz njih i naše poslovne partnere koji će već sutra posjetiti ovo zgarište kako bi sagledali mogućnosti da nam i oni pomognu, očekujem da bismo do novembra mogli zatvoriti ovaj dio zgrade i zamijeniti srušeni zid, te očistiti preostale pogone, tako da u novembru nastavimo proizvodni proces i vratimo radnike na njihova radna mjesta - kazao je direktor Novalić.

Uz premijera Halilagića, danas je Kulu ponovno posjetio i ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović.

- Prošle i ove godine Vlada je oko 2,5 miliona KM uložila u nabavku specijalizirane opreme za zaštitu i spašavanje. Ovakvi događaji jasno pokazuju zašto moramo biti dobro opremljeni. Ovdje su na požaru jučer djelovale vatrogasne službe iz Gradačca, Srebrenika, ali je angažirano i specijalno vozilo iz Brčko Distrikta, a zahvaljujući čijim tehničkim mogućnostima je značajno spriječeno dalje širenje požara. Sve to nam pokazuje koliko i u narednom periodu moramo ulagati u tehničko–tehnološku opremljenost i nabavku sredstava zaštite i spašavanja - kazao je ministar Mehanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.