open-navfaktor-logo
search
U 15 gradova
Pretresi još traju: Akcijom "Delta" obuhvaćene 34 osobe, pronađen novac, mobiteli, mašine, oružje...
Pretresi u okviru operativne akcije "Delta" koju su po nalogu Tužilaštva BiH rano jutros započeli pripadnici SIPA-e na širem području BiH još traju, a u dosadašnjem dijelu akcije pronađeni su i izuzeti brojni tragovi i dokazi. 
07.07.2020. u 14:54
get url
text

- U dosadašnjem dijelu su otkrivene i privremeno oduzete mašine za rezanje duhana, rezani duhan, fabrički obrađen duhan, duhan u listu, cigarete bez akciznih markica BiH, mobilni telefoni, oružje, određena količina novca stečenog izvršenjem krivičnih djela, poslovna dokumentacija i pečat jedne firme - potvrdio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Dodao je da su ovom akcijom obuhvaćene 34 osobe, a aktivnosti na terenu su još u toku.

Kako smo ranije objavili, pripadnici SIPA-e, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje i pripadnicima drugih policijskih agencija pretresaju 29 lokacija na području na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Ove aktivnosti provode se postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranje novca, saopćeno je iz SIPA-e.

- Osumnjičeni se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali grupu za organizirani kriminal, radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je Budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize - navodi se u saopćenju SIPA-e.

Iz Tužilaštva Bih su precizirali da su meta kodnog naziva "Delta" osobe osumnjičene da su u dogovoru oformile nezakoniti lanac otkupa, nabave, prerade i proizvodnje cigareta, duhana i duhanskih prerađevina.

- Djelujući izvan sistema akciznih dadžbina, ove osobe oštetile su budžet Bosne i Hercegovine za višemilionske iznose. Akcizna davanja za jedan kilogram duhana iznose 121,70 KM, te se nezakonitim prometom ove vrste roba, budžetu Bosne i Hercegovine i svim građanima, nanosi šteta u višemilionskim iznosima, a počinioci krivičnih djela stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi - naveli su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.