open-navfaktor-logo
search
Oduzet im helikopter
Prevarama, prijetnjama i ucjenama oteli nekretnine: Bračni par Roso negira krivnju
Bračni par iz Banje Luke, Goran (49) i Martina Roso (40), našli su se danas u sudnici Osnovnog suda Banja Luka gdje su se izjašnjavali o krivnji po optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koja ih tereti za ukupno 13 krivičnih djela.
19.01.2021. u 14:13
get url
text

Oboje su izjavili da "nisu krivi".

Goran Roso je optužen da se lažno predstavljao kao pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i za krivična djela ugrožavanje sigurnosti, falsifikovanje isprave, utaja i drugo, a njegova supruga Martina Roso da je na osnovu lažne diplome stomatologa dobila licencu Komore doktora medicine, na osnovu čega je registrovala stomatološku ordinaciju i pružala usluge, te druga djela.

Oboje su uhapšeni u akciji "Parma 2" u julu prošle godine kada im je, između ostalog, oduzet helikopter sa navodno neregularnom dokumentacijom.

Goran Roso, koji se nekada prezivao Pećaranin, dugi niz godine je poznat istražnim organima u RS-u, ali i Srbiji.

U obimnoj optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka se navodi da je od porodice pokojnog Milutina Žujića, vlasnika benzinskih pumpi "Parma trend" koji je 2012. godine počinio samoubistvo, na nezakonit način uzeo nekoliko nekretnina.

Optužen je da se preko advokata, od 2014. pa do 2019. godine lažno predstavio porodici Žujić kao pripadnik SIPA-e , tvrdeći da im može pomoći.

Porodica Žujić mu je dala na korištenje porodičnu kuću u Trnu, koju je on potom iznajmio V. D. na tri mjeseca za šta je dobio 5.000 eura, a novac nije predao članovima spomenute porodice. Također, povjerili su mu i automobil "mercedes" koji je on bez saglasnosti vlasnika prodao V. D. za 15.000 eura.

Tereti se i da se od 2016. do 2017. godine oštećenom Z. A. lažno predstavio kao službenik SIPA-e u namjeri da sebi pribavi korist, te od Z. A. pozajmio ukupno 35.000 maraka i na kraju ostao dužan 10.000 KM.

U drugoj tački optužnice se navodi da je u novembru 2019. godine prišao oštećenoj Ž. D. B. s leđa i uhvatio je za zadnji dio vrata.

- Tako je držeći uputio je prijetnje govoreći joj da će gledati kako muči i ubija njene najmilije, a potom da će i ona umrijeti u najvećim mogućim mukama, što je kod oštećene dovelo do straha za vlastiti život i bezbjednost - stoji u optužnici.

Dalje se navodi da su Goran i Martina Roso u maju 2018. godine napravili lažni ugovor o posudbi novca, u kojem su naveli da zajmodavac Martina Roso daje u zajam Ž. B. iznos od 340.000 maraka, sa rokom vraćanja do aprila 2019. godine, uz odredbu da ako novac ne bude vraćen Ž. B. važećim će se smatrati kupoprodajni ugovor kojim im Ž. B. prodaje petosoban stan u Banjoj Luci od 118 metara kvadratnih. U okviru tih radnji i drugih preduzetih pred sudom, terete se da su počinili krivična djela falsifikovanje isprave i navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja.

U jednoj od tačaka optužnice je navedeno i da je Goran Roso sam u maju 2018. godine sačinio lažnu punomoć, kojom je Ž. B. opunomoćio njega da proda njegov petosoban stan i nekretnine u Trnu, a kao kupac je navedena Martina. Ona je optužena da je stan potom prodala P. Z. za 150.000 maraka. Kupac joj je na račun uplatio 120.000 maraka, a za preostali iznos dao joj je svoj automobil "mercedes".

Goran Roso se tereti i da je tokom 2017. godine sačinio dva lažna nalaza Klinike za plućne bolesti u kojima je konstatovana njegovo navodno teško zdravstveno oboljenje, a sve kako bi tražio "pogodnosti u pogledu izvršenja krivičnih sankcija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.