open-navfaktor-logo
search
Raspisane i potjernice
Prijetili i "romskom sudiji": Određen pritvor za trojku iz Lukavca zbog pokušaja iznude putem društvenih mreža
Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Roberta Jusića (32), Avdiju Halilovića (41) i Mustafu Selimija (34), svi iz Lukavca, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i iznuda u pokušaju, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK).
27.04.2023. u 13:52
get url
text

Istraga je otvorena i protiv Džemajila Jusića (56), koji se već nalazi na izdržavanju kazne zatvora te je raspisana potjernica za još dvije osumnjičene osobe koje su trenutno nedostupne organima krivičnog gonjenja.

VEZANI TEKST - Uhapšeni u akciji FUP-a predati Tužilaštvu TK: Putem društvenih mreža i internetske aplikacije iznuđivali novac

- Oni su osumnjičeni da su u periodu od kraja 2022. do aprila 2023. godine, koristeći društvene mreže i internet aplikacije, upućivali ozbiljne prijetnje i ugrožavali sigurnost više osoba koje žive u BiH ili inostranstvu te su pokušali iznuditi veće iznose novca od tih osoba. Prilikom video komunikacije, na društvenim mrežama su tim osobama, uz ozbiljne prijetnje, pokazivali različito naoružanje kojim će ih napasti. Svemu su prethodili određeni neriješeni odnosi između osumnjičenih i jedne osobe te pokušaj njihovog mirenja od ugledne osobe iz romske zajednice u BiH i inostranstvu (tzv. romski sudija), a kojem su nakon toga otvoreno i javno prijetili u video komunikaciji koja je emitovana uživo na društvenim mrežama - navodi se u saopćenju Tužilaštva TK.

Podsjećamo, u akciji Federalne uprave policije i Tužilaštva TK, provedene uz asistenciju MUP-a TK, uz naredbu nadležnog suda, su izvršeni pretresi na više lokacija u Lukavcu i Tuzli, nakon čega su ove osobe lišene slobode.

Nakon kriminalističke obrade su uz izvještaj o počinjenim krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva TK. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. U toku su različite istražne radnje i vještačenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.