open-navfaktor-logo
search
Oporavak ekonomije
Privreda BiH se pokreće: Najtraženiji vozači teretnih vozila i građevinski radnici, ima ponuda i iz Slovenije
Hiljade radnika u Bosni i Hercegovini proteklih nekoliko sedmica dobili su otkaze.
07.05.2020. u 21:36
get url
text

Ekonomija je bila zamrznuta, ne samo u našoj zemlji, nego na cijeloj planeti. Sve je bilo stalo zbog pandemije koronavirusa.

Ipak, sudeći prema informacijama iz zavoda za zapošljavanje, privreda se polako pokreće. Iz ovih ustanova više ne dolaze samo informacije o broju prijavljenih otpuštenih radnika.

- Počinju određena ekonomska kretanja, traže se radnici. Najtraženiji su vozači teretnih vozila, za njih posredno imamo zainteresovane poslodavce i iz Slovenije. Zatim, traženi su i obrazovni kadrovi, profesori, nastavnici, učitelji – kaže Amela Makul, stručni saradnik za informisanje Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Prema njenim riječima, postoji izraženi interes i za još jedan profil iz realnog sektora, osim vozača.

- U pitanju je građevinarstvo, i to niskogradnja. Tako smo imali slučajeva da poslodavci traže građevinske radnike raznih zanimanja u grupama od 10 do 30 – istaknula je Makul.

Da se situacija koliko-toliko popravlja potvrđeno nam je i u zeničkoj kancelariji Službe za zapošljavanje ZDK.

- U posljednjih nekoliko dana imamo povećan broj odjava s evidencije biroa. Pretpostavljamo da su u pitanju radnici koji su bili zaposleni na određeno i sada ih poslodavci nakon popuštanja mjera vraćaju na posao. Radi se o trgovcima, kuharima, građevincima – kazali su nam u Službi za zapošljavanje ZDK.

U Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo saopćili su nam da u posljednje vrijeme bilježe porast broja odjavljenih.

- Od početka proglašenja epidemije virusa COVID 19 u Kantonu Sarajevo pa do kraja aprila tekuće godine imali smo 111 objavljenih oglasa za 153 radnika i taj broj se povećava i u maju mjesecu iz dana u dan. U istom periodu 1.168 radnika je brisano sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo od čega je 95 posto brisano sa evidencije zbog novog zaposlenja. Različiti su profili zanimanja kojise potražuju od strane poslodavaca, a trenutna najveća potražnja je za radnicima građevinske struke - rečeno nam je u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.