open-navfaktor-logo
search
Novi incident
Problematični učenik napao vršnjaka u Banjoj Luci: Ovo je osma škola u koju je prebačen, oglasilo se i Ministarstvo
Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a reagovalo je danas na vršnjačko nasilje koje se dogodilo 5. marta na autobuskom stajalištu ispred banjalučke Osnovne škole "Sveti Sava", te upozorila da je nedopustiv svaki oblik nasilnog ponašanja među učenicima u školi i van školskog dvorišta.
07.03.2024. u 09:48
get url
text

Učenik osmog razreda spomenute škole udario je vršnjaka pesnicom u glavu a sumnja se da je tom prilikom imao upaljač u ruci, dok je dan ranije navodno donio metak u školu. Inače, radi se o dječaku kojem je ovo osma škola u koju je prebačen zbog problematičnog ponašanja.

Povrijeđeni učenik nije zadobio teže povrede.

- U skladu sa protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja, škola je informisala Ministarstvo o nemilom događaju i preduzela sve druge potrebne aktivnosti definisane ovim dokumentom. Ministarstvo prosvjete i kulture čini sve napore da se takvi incidenti adekvatno sankcionišu, te da osnaži kapacitete škola da preventivno djeluju kako bi se osiguralo sigurno okruženje za sve učenike i nastavnike u školama u RS - saopćeno je iz resornog ministarstva.

Podsjetili su na program mjera za jačanje sigurnosti i sprečavanje nasilja u školama i đačkim domovima, koji je usvojen prošle godine, kao važan instrument u borbi protiv nasilja i za promociju sigurnog i zdravog školskog okruženja.

- Kroz obrazovne programe, radionice, vannastavne aktivnosti i primjenu nulte tolerancije na nasilje, važno je isticati ključne vrijednosti kao što su poštovanje u našim školama, drugarstvo, empatija i razumijevanje. Poštovanje prema drugima je osnovni princip koji treba da se njeguje u svim aspektima školskog života, jer se tako stvara osnova za zdrave međusobne odnose zasnovane na razumijevanju i podršci - poručeno je iz Ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.