open-navfaktor-logo
search
Klimatske promjene
Proglašeno vanredno stanje: Požari haraju Londonom, situacija kritična
U Londonu je proglašeno vanredno stanje nakon izbijanja niza požara na travnjacima i niskom raslinju na najtopliji dan ikad zabilježen u Velikoj Britaniji. Požari su u nekim mjestima zahvatili i kuće.
19.07.2022. u 22:24
get url
text

Gradonačelnik Sadiq Khan rekao je da je Londonska vatrogasna brigada (LFB) pod golemim pritiskom te je pozvao građane da pripaze na svoju sigurnost dodavši da je situacija "kritična". 

LFB javlja da je poslao desetke vatrogasnih vozila kako bi gasili požare u gradu i okolici, piše BBC.  

Londonska policija objavila je najnovije informacije o požarima širom Londona, rekavši da su neki "preplavili široka područja i zahtijevat će stalnu prisutnost tokom noći".

Hvaleći londonske vatrogasce za "nevjerovatno naporan rad (...) u najizazovnijim uvjetima", saopćeno je da će policajci također patrolirati u nadolazećim satima kako bi bili sigurni da građani Londona slijede savjete LFB-a.

- Večeras nemojte paliti roštilj ili vatru. Ne ostavljajte razbijene boce ili staklo na tlu. Odložite cigarete na siguran način - navodi se.

Naučnici već dugo upozoravaju da klimatske promjene dovode do porasta temperatura.

Neki su bili iznenađeni koliko se brzo dostiglo 40 stepeni Celzijusa u Velikoj Britaniji. Met Office je rekao da su se ove temperature prije deset godina smatrale nevjerovatnima.

Šta to znači za druga dugoročna predviđanja, uključujući neka koja sugeriraju da će se 40 °C događati svake 3-4 godine?

Današnje bilježenje privremenih 40°C natjeralo je meteorologe da "sjednu i razmisle", saopćili su iz Met Officea za BBC News.

- Ali još se očekuje da će ovo biti prilično rijedak događaj - rečeno je. Trenutno se smatra da se javlja otprilike jednom u svakih 100 godina.

Način na koji modeliranje funkcionira jest da bismo mogli imati jednu ili čak nekoliko godina ekstremnih temperatura, ali one se još dugoročno smatraju neuobičajenima, piše BBC.

Sada je izazov za naučnike da shvate radi li se o vrlo neobičnom događaju ili će se događati mnogo češće nego što se očekivalo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.