open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Proizvođači poručuju: Litar mlijeka prešao je dvije KM, slijedi nam nestašica, farme se gase
U prodavnicama cijena litre mlijeka, pogotovo onih s većim postotkom mliječne masti, prešla je dvije KM, što predstavlja dodatni udar na standard stanovništva u Bosni i Hercegovini.
07.09.2022. u 12:41
get url
text

VEZANI TEKST - Mljekari u BiH traže povećanje cijene sirovog mlijeka na 0,95 KM po litru

Istina, još se može naći mlijeko manjeg postotka mliječne masti za 1,7 ili 1,8 KM, ali je pitanje dana kada će i ona poskupjeti. 

- Mlijeko će uskoro otići i na 2,5 KM, ako ne i više, nema nikakve sumnje. Zašto? Mlijeka je sve manje u Evropi, Srbiji, Hrvatskoj, pa treba očekivati slično i u BiH. Mnogo je razloga za to. Otkupne cijene su niske, do 83 feninga za litar, stočna hrana drastično je poskupjela, nedostaje radne snage, nemamo plavi dizel...

Godinama upozoravamo vlast, pogotovo posljednjih šest mjeseci kako traje rat na istoku Evrope, ali džabe - kaže za Faktor Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara u bh. entitetu Republika Srpska. 

Najavljuje da će se zbog navedenih razloga BiH uskoro suočiti sa nestašicom mlijeka.

- Bit će nestašice jer proizvođači ne mogu poslovati s gubitkom. I ono mlijeka što bude na policama, bit će veoma skupo, nedostupno za nezaposlene, penzionere, sirotinju...

Političarima koji imaju po četiri, pet, šest hiljada KM plaće, neće predstavljati nikakav problem kupiti mlijeko od 2,5 ili tri KM, a običnom čovjeku, radniku hoće - ističe Usorac i dodaje kako mljekari imaju ogromne troškove kada je u pitanju gorivo, a koje nije subvencionirano. 

VEZANI TEKST - Preporučeno smanjenje marži na hljeb, brašno i mlijeko u Federaciji

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, također kaže da je nestašica neizbježna.

- Smanjena je proizvodnja, nema ekonomske računice baviti se mljekarstvom kada su ovakve niske cijene otkupa uz ogromne troškove proizvodnje. Nažalost, počele su se gasiti male i srednje farme. Bit će veliki problem tokom jeseni i zime s mlijekom, neće biti dovoljnih količina, a cijena će rasti.

Pa pogledajte, otkupna cijena je zakovana na 83 feninga, a litar mlijeka otišao je na više od dvije KM. I niko ne zna koliko će visoka biti cijena za mjesec-dva - naglasio je Bićo za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.