open-navfaktor-logo
search
U pet bh. gradova
Projekat "Gradovi i sela budućnosti" ukazuje na važnost pametne poljoprivrede, IT-a i digitalizacije
"Gradovi i sela budućnosti" je događaj koji će biti održan u pet gradova Bosne i Hercegovine u okviru projekta EU4BusinessRecovery, osmišljen je u kombinaciji edukativnih predavanja praćenih interaktivnom izložbom koja prikazuje podršku Evropske unije i Savezne Republike Njemačka poljoprivredi i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini.
01.06.2023. u 15:55
get url
text

Fokusiran je na važno pitanje održivog razvoja u ovim sektorima, a namijenjen je predstavnicima malih i srednjih preduzeća, predstavnicima institucija i građana i građanstva svih dobiju kako bi se edukovali o važnosti održivih praksi u ovim područjima, te pružanju tehničke podrške bosanskohercegovačkim preduzećima u sektoru poljoprivrede.

Voditelj sektora za održivi razvoj UNDP BiH Ismar Ćeremida ističe da se ovakvim projektima nastoji pokazati sve lijepo što se dešava u BiH i na koji način naša zemlja može učestvovati u EU integracijama.

- Ovo je jedan od niza događaja koji organizujemo u Bihaću, Zenici, Bijeljini, Trebinju i Sarajevu. Nadamo se da će naši sugrađani učestvovati u ovoj radionici i na taj način pomoći BiH na njenom putu ka EU. Kroz digitalizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora pokušavamo da doprinesemo razvoju ovog veoma važnog sektora za ekonomiju BiH – izjavio je Ćeremida.

{$galerijaFotografija}

Cilj događaja je ukazati na važnost pametne poljoprivrede, IT-a i digitalizacije, efikasnosti resursa, cirkularne ekonomije, mladih i poljoprivrede. Ovo je prilika za angažovanje, informisanje i inspirisanje građana i građana da poduzme mjere za zaštitu klime, poljoprivrede i ruralnog razvoja u vlastitoj sferi uticaja.

Evropska unija i Savezna Republika Njemačka predstavile su Javni poziv vrijedan milion KM za mjeru podrške investicijama namijenjenim ubrzanoj digitalizaciji primarne poljoprivredne proizvodnje.

Direktorica Dječije kuće Novo Sarajevo Emina Selmanović napominje da projekt ima jasnu poruku i poziva mlade građane Sarajeva da dođu u Dječiju kuću i pogledaju šta projekt zaista nudi.  

Edukativna predavanja okupljaju korisnike i stručnjake koji će govoriti o navedenim temama, dok će putem interaktivne izložbe građani i građanke prikazati pojedinačne akcije prema budućnosti održivog razvoja i EU BiH.

U sklopu interaktivne izložbe, prikazat će se 30 interaktivnih razglednica s mogućnošću javnog angažmana kroz ostavljanje ličnih poruka, koje prikazuju pojedinačne akcije prema ciljevima održivog razvoja, te 17 interaktivnih postera na teme kao što su konzumerizam, stil života, emisije CO2, poljoprivreda, zbrinjavanje otpada , kružno gospodarstvo i učinkovitosti resursa u poljoprivredi.

Ova aktivnost se pridružuje međunarodnoj izložbi Austrijskog kulturnog foruma, koja je već pokrenula kreativnu izložbu pod nazivom "Klima & ja".

Projekt finansira Evropsku uniju i Saveznu Republiku Njemačku, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

0J4A7910.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.