open-navfaktor-logo
search
Nestašica sjemena
Proljetna sjetva bit će skuplja i do 50 posto, šta će to značiti za bh. građane
Posljedice poremećaja na međunarodnom tržištu hrane građani Bosne i Hercegovine osjećaju već nekoliko mjeseci.
06.03.2021. u 08:45
get url
text

Poskupilo je ulje, piletina, file se teško možđe naći ispod devet KM za kilogram… Nažalost, tu nije kraj. Prema svemu sudeći, predstojeća proljetna sjetva će biti znatno skuplja u odnosu na prethodne što u konačnici znači da će skočiti i cijene poljoprivrednih proizvoda.

VEZANI TEKST - Zašto Košarac ne predlaže zaštitne mjere i za zemlje CEFTA-e, štiti li na taj način Srbiju?

- Nema dilema, sjetva će biti skuplja između od 30 do 50 posto. Zašto? Poskupjelo je gorivo, đubrivo, sjemena…, a sve se to, nažalost, uvozi. Samim tim će i proizvodi poskupjeti za taj postotak jer niko ne može podnijeti minus u poslovanju. Nedavno smo imali značajno poskupljenje piletine zato što je skočila cijena stočne hrane na međunarodnom tržištu. Bojim se da tu nije kraj poskupljenjima – kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.   

Prema njegovim riječima, neće biti manje zasijanih površina.

- Čak mislim da će se možda sijati i više. A kakve će biti cijene, to niko ne zna – naglašava Bićo.

VEZANI TEKST - Ubrzo drastično poskupljuje piletina, evo koliko bi moglo iznositi povećanje cijena

Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH i predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ima nešto drugačije mišljenje kada je u pitanju koliko će biti zasijano površina.

- Ja ću lično zasijati 30 posto manje nego inače. Šta da radim? Država ne štiti domaću proizvodnju, pa ni u ovom slučaju poskupljenja sjemena, đubriva… Što se tiče Semberije, proljetna sjetva će biti skuplja u odnosu na prošlu za 40 posto. Ima još jedan problem, javlja se nestašica određenih sjemena, konkretno kukuruza. Situacija je zaista teška i ne možemo predvidjeti kako će se odvijati – ističe Bakajlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.