open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Proruski sud u Donjecku na smrt osudio dva britanska vojnika i Marokanca
Sud u proruskoj samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u četvrtak je osudio na smrt trojicu muškaraca koje je optužio da su "plaćenici" za Ukrajinu, navodi ruski državni medij RIA Novosti.
09.06.2022. u 19:20
get url
text

Britanski državljani Aiden Aslin i Shaun Pinner i marokanski državljanin Brahim Saadoune pojavili su se u četvrtak na sudu gdje im je izrečena smrtna kazna.

Trojicu muškaraca, strani borci za ukrajinsku vojsku, zarobile su ruske snage sredinom aprila u Mariupolju, piše CNN.

Saadoune, Aslin i Pinner osuđeni su na smrt i bit će strijeljani, navodi RIA Novosti.

"Šef sudskog odbora" u Donjecku rekao je da osuđeni muškarci "mogu da se žale na odluku u roku od mesec dana", prenose RIA Novosti.

Jedan od advokata optuženih Pavel Kosovan rekao je da će se njegov klijent žaliti na presudu, prenio je ruski državni medij TASS nakon izricanja smrtne kazne.

U srijedu su se Pinner, Aslin i Saadoune izjasnili krivim za djela "preuzimanja vlasti silom", objavili su tada državni mediji.

Takozvana Donjecka Narodna Republika, proruska oblast na istoku Ukrajine, nije međunarodno priznata vlada, te se stoga odluke suda ne smatraju legitimnim od strane međunarodne zajednice.

Vlada Velike Britanije je "duboko zabrinuta" zbog osude britanskih državljana od strane proruskog suda, rekao je zamjenik glasnogovornika britanske premijerke u četvrtak u izjavi za CNN.

- Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebali biti eksploatisani u političke svrhe. Prema Ženevskoj konvenciji, ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet boraca i ne bi trebali biti krivično gonjeni za učešće u neprijateljstvima. Nastavit ćemo da radimo sa ukrajinskim vlastima kako bismo pokušali osigurati oslobađanje svih britanskih državljana koji su služili u ukrajinskim oružanim snagama i koji se drže kao ratni zarobljenici - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.