open-navfaktor-logo
search
Tržište
Prosječna cijena bezolovnog benzina 2,93, a dizela 3,19 KM
Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan, 16. maja, za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,93 KM/litru i za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) 3,19 KM/litru.
16.05.2022. u 14:39
get url
text

U Federaciji BiH raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u ponedjeljak je za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosio od 2,71 do 3,16 KM/litru, a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) od 3,06 do 3,41 KM/litru, saopćili su iz Sektora za cijene i analizu tržišta Federalnog ministarstva trgovine.

Podsjećaju da je Vlada Federacije BiH na prijedlog resornoga ministarstva donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate ("Službene novine Federacije BiH", broj 26/21), kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine.

Podsjetimo da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBiH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPhone i iPad na App Store servisu. Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

- Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpma. Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje - naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.