open-navfaktor-logo
search
Rezultati istraživanja
Prošle godine od posljedica toplotnih valova umrlo više od 60.000 Evropljana
Čak 61.000 ljudi vjerovatno je umrla prošlog ljeta u Evropi od posljedica sparnih toplotnih valova, rezultati su novog istraživanja koji upućuju na to da su nastojanja evropskih zemalja da se pripreme za velike vrućine u tolikoj mjeri neuspješna da završavaju fatalnim ishodima.
10.07.2023. u 18:21
get url
text

Studija naučnika iz više evropskih zdravstvenih instituta ukazuje na to da je od posljedica povezanih s vrućinom u 35 evropskih zemalja od kraja maja do početka septembra 2022. za vrijeme najtoplijeg ikada dosad evidentiranog ljeta u Evropi umrlo 61.672 stanovnika, piše independet.co.uk.

Studija, čiji su rezultati objavljeni danas u časopisu Nature Medicine otkriva da je u mediteranskim zemljama, poput Grčke, Italije, Portugala i Španije evidentirana najveća stopa smrtnosti u odnosu na broj stanovnika.

- Sredozemlje je pogođeno procesom dezertifikacije, pa su toplotni valovi za vrijeme ljetnih mjeseci pojačani upravo zbog ovakvih sušnijih uvjeta - rekla je koautorica studije Joan Ballester, profesorica na Institutu za globalno zdravlje u Barseloni.

Tokom prošlog ljeta, kada su evropske države zahvatili brojni i intenzivni šumski požari i velike suše, Portugal je u mjesecu maju zabilježio najvišu temperaturu od 47 stepeni Celzijusa, što je malo manje od najtoplije zabilježene temperature u toj državi, a ona je 2003. godine iznosila 47.3 stepeni. U apsolutnim brojkama, najviše smrtnih slučajeva od posljedica vrućine i toplotnih valova evidentirano je u Italiji (18.010), Španiji (11.324) i Njemačkoj (8.173).

S obzirom na to da klimatske promjene prouzrokovane ljudskim djelovanjem povećavaju i temperature, toplotni valovi postaju sve češći i intenzivniji. Ekstremno visoke ljetne temperature mogu biti pogubne jer nerijetko izazovu toplotni udar ili pogoršaju postojeće kardiovaskularne i respiratorne bolesti, pri čemu su starije osobe među najranjivijima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.