open-navfaktor-logo
search
"Demokratija"
Provokacija pod policijskom zaštitom: Ispred džamije u Stockholmu spaljen Kur'an
Irački državljanin Salwan Momika u srijedu je ispred džamije u glavnom gradu Švedske Stockholmu spalio primjerak muslimanske svete knjige Kur'ana.
28.06.2023. u 17:08
get url
text

Incident se dogodio ispred džamije u Medborgarplatsenu, gdje je Momika prvo bacio Kur'an na zemlju nakon čega ga je spalio uz uvredljive riječi na račun islama.

Provokacija se dogodila pod zaštitom policije, prvog dana muslimanskog vjerskog praznika Kurban-bajrama.

Lokalna policija pozvana je ispred džamije kako bi spriječila bilo kakve incidente kao mogući odgovor na provokaciju.

Mahmut Khalfi, čelnik stokholmske džamije, osudio je provokaciju i dozvolu policije, rekavši da je incident duboko uznemirio muslimane širom svijeta.

Mikail Yuksel, šef stranke Nyans (Nuance), rekao je za Anadoliju da, dok švedska Vlada radi na zabrani nošenja marama u školama, spaljivanje Kur'ana na Bajram duboko je povrijedilo muslimane.

- Muslimanska zajednica u Švedskoj očekuje podršku Turske u njenim naporima u borbi protiv islamofobije i incidenata koji uključuju spaljivanje Kur'ana - dodao je Yuksel.

Švedski žalbeni sud je 12. juna potvrdio odluku nižeg suda da poništi zabranu spaljivanja Kur'ana, presudivši da policija nije imala zakonske osnove da spriječi dva protesta spaljivanja Kur'ana ranije ove godine.

U februaru je policija odbila dozvoliti dva pokušaja spaljivanja Kur'ana, pozivajući se na zabrinutost za sigurnost, nakon što je krajnje desničarski danski političar Rasmus Paludan spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu u januaru ove godine.

Kasnije su se dvije osobe koje su pokušale organizovati provokativne proteste ispred iračke i turske ambasade u Stockholmu žalile na odluku.

U aprilu je Upravni sud u Stockholmu preinačio odluku, odlučivši da su sigurnosni rizici nedovoljni da ograniče mogućnost demonstracija.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan osudio je spaljivanje muslimanske svete knjige Kur'an u Švedskoj, prvog dana velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

- Osuđujem podli čin u Švedskoj protiv naše svete knjige, Kur'ana, prvog dana Kurban-bajrama - napisao je Fidan na Twitteru.

Dodao je da je "neprihvatljivo dozvoliti ove islamofobne antimuslimanske postupke pod izgovorom slobode izražavanja".

- Zatvarati oči pred takvim groznim djelima znači biti partner u zločinu - naglasio je turski ministar.

Fidanova reakcija uslijedila je nakon što su švedske vlasti dale dozvolu za protest i spaljivanje Kur'ana ispred džamije.

Švedsko odobravanje čina spaljivanja Kur'ana ispred džamije osudio je i Omer Celik, glasnogovornik turske Stranke pravde i razvoja (AK).

- Najoštrije osuđujemo stav švedskog Vrhovnog suda o zaštiti zločina iz mržnje. Svako nepoštovanje je zločin protiv čovječnosti. Nastavit ćemo se boriti protiv ovih prokletih djela na najjači mogući način po svim političkim i pravnim osnovama - dodao je Celik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.