open-navfaktor-logo
search
Vatikan
Prvi put: Papa Franjo će dati ženama pravo glasa pri imenovanju biskupa
Papa Franjo rekao je da želi ženama dati više položaja na najvišim nivoima u Svetoj Stolici i otkrio da će po prvi put imenovati žene u vatikanski odbor čiji su članovi do sada bili isključivo muškarci, a koji mu pomaže u odabiru biskupa. 
06.07.2022. u 15:36
get url
text

Uloga žena u vatikanskoj hijerarhiji bila je jedna od mnogih crkvenih i međunarodnih tema o kojima je 85-godišnji papa Franjo govorio u ekskluzivnom intervjuu za Reuters u svojoj rezidenciji u Vatikanu tokom proteklog vikenda.

Novi ustav za centralnu upravu Svete Stolice koji je prošlog mjeseca stupio na snagu dopušta svakom krštenom katoliku, uključujući muškarce i žene laike, da budu na čelu većine vatikanskih odjela.

- Otvoren sam da (ženama) dam priliku - rekao je Papa tokom 90-minutnog intervjua u kojem se raspravljalo o novom ustavu za centralnu upravu, poznatu kao Rimska kurija.

Papa Franjo spomenuo je kako je prošle godine po prvi put imenovao ženu na drugu poziciju u vodstvu Vatikana, čime je sestra Raffaella Petrini postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu.

- Prvi put će dvije žene biti imenovane u odbor za izbor biskupa u Kongregaciji za biskupe - rekao je.

Ovaj korak, koji nije službeno objavljen, vrlo je značajan jer će žene po prvi put imati riječ pri imenovanju biskupa u cijelom svijetu, što je do sada bilo dozvoljeno samo muškarcima.

Papa Franjo nije rekao o kojim se ženama radi niti je rekao kad će službeno biti objavljeno njihovo imenovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.