open-navfaktor-logo
search
Australija
Psihopat, koji je zgrozio svijet ubistvom trogodišnje djevojčice, izlazi na slobodu
Najmlađi australski ubica, kriv za ubistvo nedužne trogodišnje djevojčice, bit će pušten iz zatvora unatoč upozorenjima stručnjaka da postoji velika vjerovatnoća da će opet počiniti nasilni prekršaj.
26.08.2023. u 13:48
get url
text

U jednom od najšokantnijih slučajeva u historiji ove zemlje, sada 36-godišnji muškarac, poznat samo kao SLD, hodao je cestom od svog usvojiteljskog doma kako bi ubio malenu Courtney Morley-Clarke kada je imao samo 13 godina, piše Daily Mail.

Sudija donio tešku odluku

Sudija Stephen Campbell prošlog petka je donio tešku odluku da se SLD izvede iz zatvora i stavi pod stalni nadzor.

Naime, sud je čuo da je SLD imao vrlo teško djetinjstvo. Bio je jedno od troje djece i zlostavljala ga je njegova majka narkomanka prije nego što je ušao u udomiteljski sistem sa samo dvije godine.

Unatoč tome što je bio problematično dijete, usvojila ga je porodica u malom gradu Point Clareu na centralnoj obali Australije kada je imao četiri godine.

Međutim, novostečena stabilnost malo je promijenila "poremećenu" dječakovu prirodu. Kad je došao u tinejdžerske godine, psihijatar je bio uvjeren da SLD nikada neće postati funkcionalna odrasla osoba.

Što se tiče ubistva, problematični SLD je oteo trogodišnju Courtney Morley-Clarke iz njenog doma dok je spavala u januaru 2001. godine.

Courtneyino tijelo otkriveno je sljedećeg jutra skriveno u visokoj travi, izbodena je nožem u srce i ostavljena noseći samo pelenu.

Tragedija je slomila srca širom Australije, ali sud nije znao šta učiniti s dječakom koji je počinio tako okrutno ubistvo.

Za smjernice o izricanju kazne, sudija James Wood pogledao je britanski slučaj malog djeteta Jamesa Bulgera kojeg su mučila i ubila dva 10-godišnja dječaka. SLD je osuđen na 20 godina zatvora.

Kazna mu je istekla 2021, ali smatralo se da je preopasan da bi bio pušten na slobodu, prenosi The Weekend Australian.

Prošle sedmice ponovo je procijenjena njegova moguća sloboda, napominjući da je malo ili nimalo šanse za rehabilitaciju za SLD u zatvoru.

Sloboda neće rehabilitirati SLD-a

No, ni stručnjaci nisu uvjereni da će sloboda rehabilitirati SLD-a.

Njemu je dijagnosticiran teški poremećaj ličnosti s antisocijalnim i psihopatskim značajkama. Njegov nedostatak empatije dodatno je potaknut "stavom samovažnosti i prava".

Sud je čuo dokaze da je SLD opsjednut seksualnim fantazijama i idejom gubitka nevinosti, a njegova intenzivna želja u kombinaciji s kontinuiranim antisocijalnim stanjem doveli su do "straha za sigurnost žena oko njega".

Zabrinjavajuće je što je sudija Campbell otkrio da je SLD "sklon vrijeđanju u okolnostima u kojima je njegova volja uskraćena" i da "njegovo vrijeđanje može uključivati ​​upotrebu oružja".

Prema australskim vlasima, SLD će morati nositi GPS monitor i biti pod direktnim nadzorom u jedinici za podršku prijestupnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.