open-navfaktor-logo
search
Ugrožena vrsta
Pticama nije bilo spasa: Otrovan posljednji par bjeloglavih supova u BiH
Na osnovu makroskopske i mikroskopske slike ustanovljeno je da je uzrok smrti najvjerovatnije trovanje
23.11.2018. u 18:38
get url
text

{$galerijaFotografija}

Uginule su dvije jedinke bjeloglavih supova, koje su se nalazile u Eko centru Blagaj. To je bio jednini par bjeloglavih supova u BiH .

Dogodilo se to mjesec nakon što je u ovom Eko centru otrovan pas Plenki, koji je u početku pokazivao znakove letargije ali, kako kažu iz Omladinskog kluba "Novi val" Blagaj, nisu ozbiljno shvatali njegove probleme, te se njegovo stanje naglo pogoršalo nakon čega je 22. oktobra i uginuo.

- Par dana nakon uginuća psa Plenkija primjetili smo da se nešto čudno dešava i sa supovima, odmah smo obavjestili veterinare, nadležne kantonalne i federalne inspektore i pokušali spasiti ptice. S obzirom na to da nismo znali o čemu je riječ, uzeti su uzorci koji su poslani na Veterinarski fakultet Sarajevo gdje se radilo na analizama za viruse. U međuvremenu smo sa kolegama iz Španije, Makedonije i Srbije pokušali spasiti ptice dajući im ljekove, gdje je mužjak Jablan uspio da se oporavi, a ženka Lily nakon sedam dana danonoćne borbe nažalost uginula na rukama naših članova organizacije - kazali su iz ovog kluba.

Nakon uginuća, ženka Lily odmah je prebačena na patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, a nastavilo se sa praćenjem i monitoringom mužjaka koji se vrlo brzo oporavio, te su se čekali nalazi patologije, kao i nalazi koji su rađeni na eventualno prisustvo virusa.

Mužjak bjeloglavog supa - Jablan pronađen je jučer mrtav tokom provjere kaveza.

- Želimo, također, da obavjestimo javnost da su danas pristigli nalazi sa patologije i nalazi za viruse, gdje ptica nije bila pozitivna ni na jedan od potencijalo mogućih virusa (West Nill linija 1 i 2, Avijarnih paramikso virusa tip 1 kao i prisustvo ptičijih influenca A virusa) koje je radio Prof. dr. Teufik Goletić - navodi se u saopćenju Omaladinskog kluba "Novi val".

Nakon patološkog pregleda ženke Lily mišljenje je dao i doc. dr. Amer Alić.

- Na osnovu makroskopske i mikroskopske slike mišljenja smo da je najvjerovatnije životinja uginula od posljedica trovanja. Nažalost nismo u mogućnosti tvrditi tačan izvor trovanja niti identificirati toksičnu supstancu - stoji u njegovom nalazu.

Iz kluba skreću pažnju javnosti da su u posljednjih 20 dana primili veliki broj informacija koje su vezane za trovanje pasa i mačaka na širem području Mostara, ali i Fedracije BiH.

- U razgovorima sa partnerskim organizacijama dobili smo također informacije da je trovanje životinja postalo uobičajeno i da se ovakvim radnjama mora stati u kraj. Na kraju želimo poručiti građanima Bosne i Hercegovine da "Novi val" nastavlja sa projektom vraćanja bjeloglavih supova u BiH i da nas ovakve stvari sigurno neće obeshrabriti - kazali su te se zahvalili svim dobrim ljudima koji su direktno ili indirektno sve vrijeme bili sa njima i pružali im podršku.

DSC06157.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.