open-navfaktor-logo
search
Akcija "Pero"
Pušten na slobodu: Savjetniku premijera USK određene mjere zabrane
Kantonalni sud u Bihaću pdredio je mjere zabrane Mirsadu Topčagiću, savjetniku premijera Unsko-sanskog kantona, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja. 
17.06.2020. u 15:41
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštav USK, Topčagiću je zabranjeno obavljanje funkcije savjetnika premijera USK, posjećivanje prostorija pravnih lica - Vite plus Cazin i Visoke međunarodne škole Cazin, kao i prostorija Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta USK. Osim toga, zabranjeno mu je i sastajanje sa osumnjičenim Admirom Hadžipašićem i drugim osobama koje su svjedoci u ovom predmetu, odnosno određena mu je zabrana prilaska ovim osobama na udaljenost manju od 50 metara.

VEZANI TEKST - Premijer USK Ružnić se oglasio o hapšenju savjetnika, SIPA saopćila detalje

Topčagić je uhapšen u ponedjeljak u sklopu nastavka akcije "Pero". Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u koordinaciji s Tužilaštvom USK i po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću izvršili pretres kabineta savjetnika u zgradi Vlade USK i pritom izuzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

- Osumnjičenom T.M. se stavlja na teret da je u maju ove godine, koristeći svoj službeni položaj i uticaj, posredovao i podsticao da ministar obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona pokrene prekršajni postupak protiv Hadžipašić Admira i Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin zbog prethodnog nezakonitog rada. Na ovaj način je pokušao ugroziti vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenih u predmetu "Pero" koji se vodi zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s drugim krivičnim djelima. Ministar je navedeno odbio učiniti i o svemu obavijestio Tužilaštvo - navodi se u saopćenju Tužilaštva USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.