open-navfaktor-logo
search
Moskva
Putin govorio četiri sata na konferenciji: NATO je prevario Rusiju pet puta, neprihvatljivo je da se šire na istok
Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je veliku godišnju konferenciju za novinare u Moskvi na kojoj je sumirao rezultate rada u godini na izmaku.
23.12.2021. u 15:10
get url
text

Velika konferencija za novinare ove godine je trajala 3 sata i 56 minuta, a Putin je odgovorio na 55 pitanja. Broj novinara je zbog pandemije bio ograničen na 507 uz obavezan PCR test i distancu od metar i po između stolica.

Govoreći o pregovorima sa kineskim predsjednikom, Putin je rekao da Moskva i Peking zajednički razvijaju visokotehnološko oružje, grade avione i helikoptere i sprovode zajedničke vježbe i patrole.

- Apsolutno sveobuhvatno partnerstvo bez presedana u historiji - odgovorio je Putin.

Sjedinjene Američke Države neće moći da obuzdaju razvoj Kine, to moraju da shvate, rekao je ruski predsjednik.

- To je pokušaj obuzdavanja. Ali to je pogrešna politika. Kao što je greška pokušavati da se u tom slučaju sport iskoristi za rješavanje nekih političkih pitanja. Oni ne mogu da obuzdaju razvoj Kine, oni to moraju da shvate na kraju. Danas je po paritetu kupovne moći kineska privreda veća od američke. Proći će 35-50 godina i Kina će neminovno postati prva ekonomija svijeta po svim ostalim pokazateljima. Ali to treba da se shvati. Možda se oni, shvatajući to, i ponašaju ovako. To je greška - dodao je on.

Poručio je i da je neprihvatljivo širenje NATO-a na istok. 

- Naša dejstva neće zavisiti od toka pregovora, već od bezuvjetnog osiguravanja sigurnosti Rusije. Јasno smo stavili do znanja da je širenje NATO-a na istok neprihvatljivo. Sjedinjene Američke Države stoje sa raketama na pragu naše kuće. Zar je pretjerani zahtjev da se pored nas ne postavljaju udarni sistemi? Kako bi reagovali Amerikanci da na granicu sa Kanadom ili Meksikom postavimo rakete - pitao je on.

Rekao je i da je NATO prevario Rusiju sa pet talasa ekspanzije od perioda Hladnog rata i da su SAD sada na pragu Rusije sa svojim projektilima.

Putina su novinari podsjetili da je Gazprom optužen za monopol na tržištu, situacija u Evropi je teška, a cijena apsolutna rekordna. Da li je kriv Gazprom?

- Naravno da nije. To je pokušaj da se sve ponovo okrene naglavačke. Kolega pita šta Zapad ne razumije. Svi lažu, jer namjerno komplikuju stvari. Gazprom je povećao isporuke za skoro 20 posto u dalje inostranstvo i u Evropu uopće. Ovo je po meni jedina kompanija koja se tako ponaša. Američki dobavljači su vukli gas na premijum tržišta, u Južnu Ameriku, Koreju, Japan. I cijene su skočile - rekao je Putin.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.