open-navfaktor-logo
search
Zvanično iz Kremlja
Putin neće čestitati Bidenu do rješenja pravnog spora američkih izbora
Ruski predsjednik Vladimir Putin neće čestitati novoizabranom američkom predsjedniku Jou Bidenu dok se ne okonča pravno sporenje oko američkih izbora i do zvanične objave rezultata, saopćio je Kremlj u ponedjeljak.
09.11.2020. u 16:45
get url
text

Putin je jedan od nekolicine svjetskih čelnika koji nisu komentirali Bidenovu pobjedu, koju su u subotu objavili vodeći svjetski mediji. Tim predsjednika Donalda Trumpa obećao je, međutim, pravnu akciju u narednim danima i odbio je priznati poraz, pozivajući se na izborne prevare velikog obima, ali ne pružajući nikakve dokaze do sada.

Kada je Trump pobijedio u 2016., Putin je požurio da mu uputi čestitku - ali je Trumpova protukandidatkinja na tim izborima, Hillary Clinton, također priznala poraz dan nakon izbora.

Putinov portparol Dmitrij Peskov danas je izjavio novinarima da je situacija ovaj put drugačija.

- Očigledno možete vidjeti da su tamo u toku određene zakonske procedure, koje je objavio aktuelni predsjednik - stoga je ova situacija drugačija i mi smatramo korektnim da sačekamo na zvaničnu objavu - kazao je.

Čelnici Kine, Brazila i Turske također čekaju da upute čestitke. A meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador također je izjavio da će sačekati s komentarom dok se zakonsko osporavanje izbora ne razriješi.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin danas je ponudio slično objašnjenje zašto je predsjednik Xi Jinping ostao nijem prema američkim izborima.

- Koliko mi znamo, rezultati predsjedničkih izbora bit će utvrđeni slijedeći američke zakone i procedure - kazao je on.

Peskov je sugerirao da će, kada tome dođe vrijeme, uslijediti Putinova poruka s čestitkom uz sav očekivani protokol.

- Podsjećam vas da je Vladimir Putin izjavio više nego jednom da će poštovati izbor američkog naroda, i da će biti spreman da sarađuje sa svakim izabranim predsjednikom Sjedinjenih Država - kazao je Peskov, prenosi AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.