open-navfaktor-logo
search
Obraćanje vojnim zvaničnicima
Putin okrivio Zapad za pojačane tenzije u Evropi: Rusija će adekvatno odgovoriti
Predsjednik Rusije Vladimir Putin je okrivio Zapad za eskalaciju tenzija u Evropi, rekavši da je pogrešno procijenio ishod Hladnog rata.
21.12.2021. u 14:29
get url
text

Obraćajući se danas visokim vojnim zvaničnicima Putin je rekao da će Rusija adekvatno odgovoriti na bilo kakvu agresiju koja dolazi sa Zapada i da će dalje razvijati svoju vojsku.

- Zašto su proširili NATO i odustali od ugovora o protivraketnoj odbrani? Oni su krivi za ovo što se sada dešava, za tenzije koje rastu u Evropi - rekao je Putin.

Poslije onoga što su smatrale pobjedom u Hladnom ratu, prosuđivanje Sjedinjenih Američkih Država je pomućeno euforijom, rekao je, što ih je dovelo do loših političkih izbora.

Rusija je okupila desetke hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom, zahtijevajući da NATO odbije da primi bivšu sovjetsku republiku u članstvo i garantuje da tamo neće biti raspoređeno oružje ili trupe, podsjeća agencija Reuters. 

Putin je rekao da se nada konstruktivnim razgovorima sa Washingtonom i Briselom o ruskom zahtjevu za sigurnosnim garancijama jer postoje znakovi da je Zapad spreman da radi na tom pitanju.

- Oružani sukobi i krvoproliće apsolutno nisu nešto što bismo izabrali, ne želimo takav scenarij - rekao je Putin.

Prijedlozi Rusije nisu ultimatum, naveo je Putin i dodao da nema gdje da se povuče oko Ukrajine, objavio je RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.