open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Putin posjetio zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini; Britanci tvrde: Rusi i Ukrajinci u istim problemima
Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je zapovjednika ruske vojske u Ukrajini i druge visoke oficire nakon što je Ukrajina objavila uspjeh u protuofanzivi na jugoistočnom bojištu.
19.08.2023. u 08:58
get url
text

- Vladimir Putin održao je sastanak u sjedištu grupe za posebne vojne operacije u Rostovu na Donu - stoji u saopćenju Kremlja.

Kremlj je dodao da je Putin saslušao izvještaje Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog štaba vojske, koji je i glavni zapovjednik snaga u Ukrajini, te drugih visokih vojnih zapovjednika i oficira.

Ranije je Ukrajina, čije je napredovanje u protuofanizivi sporije od očekivanog, objavila da je oslobodila manje selo, prvo od jula. Kremlj nije iznio nikakve dodatne detalje sastanka i nije jasno kada je održan.

Videosnimak koji je objavila državna novinska agencija RIA pokazuju kako Gerasimov pozdravlja Putina, čini se, po noći i vodi ga u zgradu nakon rukovanja.

Gerasimov, koji se posljednjih mjeseci rijetko pojavljivao u javnosti, bio je meta oštrih kritika vođe plaćeničke grupe Wagner Jevgenija Prigožina i nekih ruskih vojnih blogera zbog neuspjeha u ratu protiv Ukrajine.

U Rostovu na Donu, gradu udaljenom stotinjak kilometara od ukrajinske granice, nalazi se zapovjedništvo ruskog južnog vojnog okruga.

U izvještaju britanskog Ministarstva odbrane navodi se kako su Ukrajinske snage nastavile s napredovanjem na jugu, duž toka rijeke Mokri Jali, osiguravajući selo Urožajne pred snažnim ruskim otporom.

- Na sjeveru ruske snage nastavile su s ispitivanjem napada u području Kupjanska, ali nisu postigle značajan napredak. Na cijeloj fronti obje strane se suočavaju sa sličnim izazovom -pokušajem poraza dobro ukorijenjenih snaga, dok imaju ograničene snage za nove napade - navode Britanci u izvještaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.