open-navfaktor-logo
search
Govorio na koncertu
Putin povodom godišnjice bitke za Staljingrad: Njemački tenkovi ponovo prijete Rusiji
Samo 80 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, njemački tenkovi ponovo prijete Rusiji, rekao je predsjednik Vladimir Putin u četvrtak, govoreći na događajima povodom 80. godišnjice bitke za Staljingrad.
03.02.2023. u 08:50
get url
text

Govoreći na koncertu u gradu Volgogradu (Staljingrad), Putin je rekao da Staljingradska bitka nije bila ključna samo za grad već i za ishod Drugog svjetskog rata.

- Bitka za Staljingrad s pravom je ušla u historiju kao temeljna prekretnica u Velikom otadžbinskom ratu - rekao je Putin.

Kako je kazao, bitka je trajala 200 dana i ostavila je grad u ruševinama, a dok je sovjetska armija bila manja i lošije opremljena od nacističkih trupa pobijedila je jer se "borila za istinu".

Smatrana jednom od najkrvavijih u historiji, s oko dva miliona mrtvih na obje strane, Staljingradska bitka (1942.-1943.) promijenila je tok sukoba u Drugom svjetskom ratu.

- Naša moralna dužnost, prije svega prema pobjedničkim vojnicima, je da njegujemo i čuvamo uspomenu na ovaj podvig u cijelosti, prenosimo ga sljedećim generacijama, da ne dozvolimo nikome da omalovažava ili iskrivljuje ulogu Staljingradske bitke u pobjedi nad nacizmom, u oslobađanju cijelog svijeta od ovog monstruoznog zla - kazao je Putin. 

Rekao je da sada nacistička ideologija "ponovo stvara direktne sigurnosne prijetnje" Rusiji, koja se ponovo bori protiv "kolektivnog Zapada".

Putin je kazao da će se njemački tenkovi Leopard 2, koji se sada šalju u borbu u Ukrajinu sa istim crnim krstovima kao i njihovi prethodnici nacistički Panther, boriti protiv Rusije.

Putin je upozorio "one koji uvlače evropske zemlje, uključujući Njemačku, u novi rat sa Rusijom" da će "savremeni rat sa Rusijom za njih biti potpuno drugačiji".

Bitka za Staljingrad završena je 2. februara 1943. godine predajom nacističke vojske. U bici je poginulo skoro pola miliona sovjetskih i 800.000 vojnika Wehrmachta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.