open-navfaktor-logo
search
Sastanak sa Scholzom
Putin prozvao NATO zbog bombardovanja Beograda, Ukrajinu optužio za genocid, kaže da Rusija ne želi rat u Evropi
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njemački kancelar Olaf Scholz održali su danas sastanak u Moskvi, glavnom gradu Rusije, na kojem su razgovarali o krizi u Ukrajini.
15.02.2022. u 17:59
get url
text

Putin je nakon sastanka izjavio da njegova država ne želi rat.

- Rusija ne želi rat u Evropi. Iznijeli smo sigurnosne prijedloge da bi spriječili takvu mogućnost - rekao je ruski lider.

Naglasio je također da odlaganje pitanja članstva Ukrajine u NATO-u neće ništa promijeniti, već sada žele to da riješe.

Putin se upitan isključuje li mogućnost rata u Evropi referirao na ranije Scholzove izjave da njegova generacija ne može zamisliti rat u Europi. No, kako je Putin kazao, na području bivše Jugoslavije bio je rat '90-ih. Taj rat je, kaže Putin, inicirao NATO, koji je "bombardovao Beograd, glavni grad jedne evropske zemlje".

Putin je optužio Ukrajinu za provođenje genocida u regiji Donbas, koja je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Istakao je da se dogovorio sa Scholzom da se pozabavi zabranom RT DE u Njemačkoj, dok je Scholz kazao da RT mora poštovati procedure i podnijeti zahtjev za emitovanje u Njemačkoj.

Dvojica čelnika su razgovarali i o ekonomskim odnosima dviju država, a Putin je pritom podsjetio da su stotine njemačkih kompanija do sada investirale više od 20 milijardi dolara u Rusiji.

- Pokazalo se kako je energetika jedna od prioritetnih oblasti za nas. Rusija je već decenijama pouzdan snabdjevač energentima - rekao je Putin.

Scholz je ocijenio pozitivnim korakom navode o povlačenju ruskih trupa sa ukrajinske granice.

Njemački kancelar je također pozvao na mirno rješavanje ukrajinske krize.

- Pozdravljam vijesti o povlačenju trupa. Ovo je dobar znak i nadamo se da će se nastaviti. Ne bi trebalo da ulazimo u ćorsokak, to bi bila prava katastrofa - rekao je Scholz.

Istakao je da se može postići diplomatsko rješenje sukoba između Rusije i Ukrajine.

- Ma koliko trenutna situacija izgledala teško i ozbiljno, odbijam da nazovem ovu situaciju beznadežnom - dodao je.

Scholz je kazao da je svjestan da se održiva sigurnost Njemačke i Evrope može postići samo zajedno s Rusijom, a ne konfrontiranjem Rusiji.

- Sada svi moraju djelovati hrabro i odgovorno. Odbrana mira u Evropi naša je najvažnija obaveza - poručio je njemački kancelar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.