open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Rusije
Putin vozio "mercedes" Krimskim mostom
Predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak je vozio Mercedes preko Krimskog mosta koji povezuje južnu Rusiju s anektiranim poluotokom Krimom, manje od dva mjeseca otkako je eksplozija uništila jedan od infrastrukturnih projekata čelnika Kremlja.
05.12.2022. u 18:54
get url
text

Cestovni i željeznički most dug 19 kilometara, koji je lično otvorio Putin 2018, bombardiran je 8. oktobra, u napadu za koji Rusija navodi da ga je izvela Ukrajina.

Putin je, u pratnji zamjenika premijera Marata Husnulina, prikazan na državnoj televiziji za upravljačem "mercedesa", postavljajući pitanja o tome gdje se napad dogodio.

- Vozimo se desnom stranom - rekao je Putin dok je vozio preko mosta.

- Lijeva strana mosta, koliko sam shvatio, u radnom je stanju, ali je ipak treba dovršiti. Još je malo stradao, trebamo je dovesti u idealno stanje - kazao je.

Putin je također prošetao dijelovima mosta, najvećeg u Evropi, kako bi pregledao dijelove koji su još uvijek vidljivo spaljeni.

Ukrajina nikada nije preuzela odgovornost za bombaški napad na most ujutro 8. oktobra, dan nakon Putinovog 70. rođendana. Ruska Svezna služba sigurnosti saopćila je da je napad organizirala ukrajinska vojna obavještajna služba.

Eksplozija je uništila jedan dio cestovnog mosta, privremeno zaustavivši saobraćaj preko Kerčkog moreuza. Eksplozija je također uništila nekoliko cisterni s gorivom u vozu koji je išao prema anektiranom poluotoku Krim iz susjedne južne Rusije.

Rusija je i 2014. anektirala Krim, koji je nekadašnji sovjetski čelnik Nikita Hruščov 1954. prenio iz sovjetske Rusije u sovjetsku Ukrajinu, a Rusija ga je priznala 1994. nakon raspada SSSR-a.

Firma Putinovog saveznika Arkadija Rotenberga izgradila je golemu građevinu, koja je najduži most u Europi. Putin je dugo hvalio projekt, rekavši u jednom trenutku da su ruski carevi i sovjetski čelnici sanjali o njegovoj izgradnji, ali nikada to nisu realizirali, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.