open-navfaktor-logo
search
Nastavak dogradnje
Radovi na novom terminalu Sarajevskog aerodroma pri kraju, očekuje se rast prometa
Dogradnja i modernizacija Terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS) privodi se kraju, a realizacijom tog projekta znatno će biti povećani prostorni i tehnološki kapaciteti aerodroma.
25.03.2023. u 12:29
get url
text

- Dobivanjem upotrebne dozvole 10. marta ove godine realizirana je prva faza projekta "Dogradnja i modernizacija Terminala B". Istovremeno smo započeli radove u sklopu druge faze ovog projekta koji podrazumijevaju modernizaciju starog dijela Terminala, enterijerske radove, proširenje Duty Free Shopa, novih prostora za prateće službe - rekli su Feni iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Terminal sada ima 19 hiljada kvadratnih metara, proširen i moderniziran sistem za rukovanje prtljagom, 27 šaltera za registraciju putnika i predstavlja reprezentativan objekt koji će u narednom periodu moći odgovoriti rastućim zahtjevima u domeni aerodromske djelatnosti.

- U dograđenom dijelu Terminala B u ponudi ćemo imati nove sadržaje koji će upotpuniti usluge Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji su koncipirani na način da prate najnovije trendove aerodromskih i komercijalnih sadržaja i ponude na putničkim terminalima – ističu iz industrije MAS.

Putnicima i posjetiteljima na raspolaganju će biti ugostiteljski objekti poznatih franšiznih brendova, te maloprodajni objekti poznatih domaćih i svjetskih brendova. Kancelarijski prostori su namjenjeni za aviokompanije, turističke agencije i agencije za rad sa putnicima, relaks kutak, prostor za CIP i premium CIP kao i prošireni prostor walk through Duty Free Shopa.

- Sa povećanjem prostornih kapaciteta, mi se već određen period pripremamo kako bismo infrastrukturno, kadrovski ali i uz adekvatnu opremu, mogli pružiti kvalitetne usluge i odgovoriti zahtjevima propisanim kroz standarde velikih i respektabilnih aviokompanija što otvaraju mogućnost i za 24 sata radno vrijeme - navode iz MAS-a. .

Nužan preduslov otvorenosti aerodroma 24 sata, kako su dodali, jeste spremnost i osposobljenost svih subjekata uključenih u sigurnost i zakonom propisano odvijanje zračnog prometa te dovoljan broj kadrova. Do sada su dvije aviokompanije uputile zahtjev za obavljanje letova u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima.

Iz MAS-a su potvrdili da je potpisan ugovor za baziranje aviona s jednom aviokompanijom, te napomenuli da još ne mogu iznositi detalje u javnosti.

- Nakon što dobijemo sve potrebne dozvole, te nakon što ugovor bude ratificiran u skladu sa zakonima u BiH, javnost će biti informirana o kojoj se aviokompaniji radi kao i svim drugim detaljima - naveli su iz MAS-a.

U sklopu ljetnog reda letenja, koji stupa na snagu 26. marta, aviokompanija će obavljati letove sa sarajevskog aerodroma ka evropskim i svjetskim destinacijama.

- Mi intenzivno i kontinuirano pregovaramo sa aviokompanijama u cilju proširenja mreže destinacija iz Sarajeva. I ove godine formirali smo dva nova modela shema poticaja, koje nudimo aviokompanijama ukoliko se odluče za uspostavu letova na strateškim aviorutama – naveli su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.