open-navfaktor-logo
search
Protesti
Raste podrška majkama Diyarbakira: Glas majki mora se čuti
Uz te majke smo. Država čini sve što može. Teroristi bježe, a mi ih progonimo. Prije ili kasnije će svi odgovarati, poručio je Erdogan
11.09.2019. u 12:47
get url
text

Sve više porodica se priključuje mirnim protestima ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u Diyarbakiru, a na kojima majke traže da im se vrate djeca koja su odvedena u terorističke kampove, javlja Anadolu Agency (AA). 

Protesti su počeli 3. septembra, a ispred sjedišta HDP-a trenutno su 23 porodice. Majke je jutros posjetio i predsjednik Međunarodnog udruženja za ljudska prava i demokraciju Remzi Cayir koji je poručio da je prirodno i ljudsko pravu svake majke da bude uz svoje dijete.

-Niko se ne smije oglušiti na glas majki - poručio je Cayir.

On je pozvao predstavnike HDP-a da se distanciraju od upotrebe oružja i korištenja djece u svrhe terorizma.

-Zašto otimate djecu? Šta ćete to riješiti korištenjem maloljetne djece? - upitao se Cayir.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan podržao je ranije majke i porodice koje protestiraju ispred sjedišta HDP-a u Diyarbakiru.

-Uz te majke smo. Država čini sve što može. Teroristi bježe, a mi ih progonimo. Prije ili kasnije će svi odgovarati - poručio je Erdogan.

Uporedo s tim, poznati turski glumac Ahmet Yenilmez posjetio je majke koje protestiraju ispred zgrade HDP-a i u znak podrške im podijelio crvene ruže. Veći broj turskih umjetnika je na društvenim mrežama uputio poruke podrške majkama u Diyarbakiru na jugoistoku Turske.

Na društvenim mrežama je pokrenuta i kampanja podrške majkama koje protestiraju u Diyarbakiru. Majke iz Diyarbakira optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske. Majke zbog toga nastavljaju protest koji je inicirala Fevziye Cetinkaya.

Cetinkaya, inače ima 11 djece, a 30. augusta policiji je prijavila da su aktivisti HDP-a kidnapovali i u teroristički kamp odveli sina S. Cetinkayu.

Majka Cetinkaya je 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Nešto kasnije Omer T. i Remziye A. također su došli ispred sjedišta HDP-a i podržali protest Cetinkaye i njezine porodice, tvrdeći da je teroristička grupa PKK kidnapovala i njihovu djecu.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.