open-navfaktor-logo
search
Sud Bosne i Hercegovine
Razmatranje žalbi na presudu: Ročište Alisi Ramić i Hasanu Dupovcu zakazano za 2. februar
Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine za 2. februar ove godine zakazalo je ročište na kojem će razmatrati žalbe na presudu kojom je Hasan Dupovac osuđen na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisa Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu.
25.01.2024. u 13:53
get url
text

Advokati Goran Dragović i Nina Kisić, koji brane Alisu Ramić, za Detektor su potvrdili da je uložena žalba na drugostepenu presudu i da je ročište zakazano za 2. februar.

- Naravno da smo uložili žalbu i nije bilo odluke. Sjednica je zakazana za 2. februar - kazao je Dragović.

Žalbu je uložio i Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca.

U julu prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je presudu kojom je osudilo Hasana Dupovca na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisu Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu.

Nakon obnovljenog suđenja, Apelaciono vijeće je zaključilo da je Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage sarajevske policije, prekoračio granice službenih ovlaštenja kada je angažovao svjedoka M-10 da pronađe vozilo Renault Clio, iako je znao da ono nije predmet izvršenja krivičnog djela. Apelaciono vijeće je ocijenilo i da je optuženi nepropisno postupao i prilikom izuzimanja dva videosnimka.

Ramić, ranije Mutap, osuđena je zbog davanja lažnog iskaza, što je Vijeće utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage.

- Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8., a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela - kazao je ranije sudija Staniša Gluhajić.

Ovom presudom Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni su krivice.

Apelaciono vijeće Suda BiH obnovilo je suđenje u ovom predmetu nakon što je ukinulo prvostepenu presudu kojom je svih petoro optuženih bilo oslobođeno. U odnosu na osuđujući dio presude, Dupovcu i Alisi Ramić dozvoljena je žalba Trećestepenom vijeću.

VEZANI TEKST - Presuda u slučaju "Memić": Hasan Dupovac i Alisa Mutap proglašeni krivima

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap (sada Ramić) šetao Velikom alejom na Ilidži.

Optužnica za prikrivanje dokaza protiv Mutapa i ostalih potvrđena je u julu 2021, a u oktobru je počelo suđenje.

Vrhovni sud Federacije BiH ranije je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio povrede od kojih je preminuo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.