open-navfaktor-logo
search
Merkel u Makedoniji
Referendum je preduvjet da Makedonija postane dio evropske porodice
Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako je 30. septembar je važan dan za budućnost Makedonije
08.09.2018. u 20:04
get url
text
Angela Merkel u Makedoniji
Angela Merkel u Makedoniji

{$galerijaFotografija}

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je uspješan referendum preduvjet da Makedonija postane dio evropske porodice.

- A, 30. septembar je važan dan za budućnost Makedonije - rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Merkel je, kao prva kancelarka koja je posjetila Makedoniju, navela da je njena posjeta simbolična po tome što je 8. septembra Dan nezavisnosti Makedonije te izrazila zadovoljstvo prijateljskim diplomatskim odnosima dviju država koje traje već 25 godina.

Prenoseći da je na sastanku bilo govora i o referendumu koji će se održati 30. septembra, Merkel je podsjetila kako je ovo prilika koja će otvariti vrata članstvu u Euroatlanske porodice.

- Potrebno je mnogo više posla, ali preduvjet je svakako uspješan referendum 30. septembra. Ne želim da se miješam u odluku vaših građana, ali iz vlastitog iskustva mogu reći da je ovo historijska prilika koja ne dolazi svaki dan, to je prilika koje se jednoj generaciji ukaže samo jednom i 30. septembar je historijska prilika, nemojte sjediti kod kuće, iskoristite pravo da kažete šta mislite i šta želite o budućnosti svoje zemlje - kazala je Merkel.

Merkel je o sporazumu između Makedonije i Grčke za rješavanje spora oko imena izjavila kako je za dogovor potrebna politička hrabrost te čestitala Zaevu, premijeru Grčke Aleksisu Tsiprasu i premijeru Bugarske Bojku Borisovu na dokazanoj hrabrosti.

Na pitanje novinara o mogućoj promjeni granica na Balkanu, Merkel je odgovorila kako je "teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kakav jeste i da sve države međusobno uspješnije surađuju nakon članstva u EU".

Merkel je napomenula da u Njemačkoj boravi 100 hiljada Makedonaca te da trgovinska razmjena između dviju država iznosi 3,5 milijardi eura.

Makedonski premijer je iskazao zahvalnost i zadovoljstvo što je imao priliku da ugosti njemačku kancelarku.

Zaev je rekao da posjeta na Dan nezavisnosti ukazuje kako na prošlost, tako i na budućnost, te je dodao da "budućnost leži u članstvu u EU i NATO-u, gdje smo pozvani od strane demokratskog svijeta".

Ocjenjujući posjetu koja se dogodila uoči referenduma kao snažnu poruku i poziv, Zaev je naveo da sporazum o imenu daje hrabrost Makedoniji za garantovani ulazak u EU i NATO.

Angela Merkel u Makedoniji
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.