open-navfaktor-logo
search
Čeka se dozvola MUP-a
Rekonstrukcija Crnaje: Protesti privrednika odgođeni za četvrtak, Jablaničani se pitaju zašto nema reakcije iz Sarajeva
Najavljeni protesti privrednika Jablanice zbog početka radova na dugonajavljivanoj rekonstrukciji tunela Crnaja ipak neće biti održani danas.
11.01.2021. u 12:04
get url
text

VEZANI TEKST - Počinju pripremni radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja

- Moramo dobiti odoborenje nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova. Podnijeli smo zahtjev MUP-u i očekujemo da ćemo u četvrtak u 15 sati održati protest koji bi trebao trajati 15 minuta. Bilo bi to svojevrsno upozorenje nadležnim institucijama. Ako i ne dobijemo dozvolu, mi ćemo održati proteste jer nemamo drugog izbora – kaže za Faktor Jusuf Džafić, predsjednik Udruženja privrednika Jabalnice.

Podsjetimo, u Jablanici i okolini, kao i u Udruženju poslodavaca FBiH pribojavaju se da bi mogli trpjeti velike finansijske gubitke kada rekonstrukcija Crnaje vrijedna 12,8 miliona konačno počne.

- Niko nam ne odgovara na naše upite koliko će zaista trajati zastoji u tunelu. Tražili smo od Cesta FBiH odgovore, dobili smo samo usmeno. Kao kašnjenja neće biti duža od 15 minuta. Rekli smo im da nam daju to napismeno. Međutim, nismo dobili odgovor jer znaju da bismo ih u slučaju kašnjenja uz njihove pismene garancije mogli tužiti – ističe Džafić.

VEZANI TEKST - Iz Jablanice poručuju: Zatvaranje tunela Crnaja za nas je nova korona, u Konjic bismo išli preko Sarajeva

Dodaje da je mnogo primjera kašnjenja na pojedinim dionicama.

- Šta je sa cestom Stolac – Neum? Tunel Jasen kod Jablanice nije još završen, baš kao i Vranduk. U svim slučajevima kasni se mjesecima. Čudi nas da nema reakcije iz Sarajeva.

Pitam Sarajlije šta kad dođe ljeto i krenete put mora i budete morali čekati dugo da pređete dionicu od 550 metara. I bez turizma, trpjet će i privreda Kantona Sarajevo, kao i cijele države. Mi samo tražimo pravo na rad, nije nam dovoljna samo pandemija koronavirusa, već će nam biti i fizički onemogućeno poslovanje – poručuje Džafić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.