open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Rekordan broj zaraženih u Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, u Portugalu dominira omikron varijanta
Rekordan broj novih infekcija koronavirusom potvrđen je u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji, dok je koronavirusna verzija omikron već postala dominantna u Portugalu.
25.12.2021. u 18:09
get url
text

Prvi put od izbijanja zaraze prošlog marta, broj zaraženih u petak u Francuskoj premašio je 94.000 u jednom danu, nakon što je u četvrtak potvrđena 91.000 slučajeva.

Više od 3.200 pacijenata nalazi se na intenzivnoj njezi, samo u petak ih je primljeno 316, a u bolnicama je bilo više od 16.000 pacijenata sa covidom.

U Francuskoj je 76,5 posto stanovništva potpuno vakcinisano, a 22 miliona Francuza je već primilo treću dozu vakcine.

Velika Britanija i Italija također su imale rekordan broj novih infekcija.

U Velikoj Britaniji ih je u petak bilo 122.186, a u odnosu na sedmicu ranije broj novozaraženih u jednom danu porastao je za 48 posto. To su uglavnom infekcije virusnom verzijom omikron.

U Italiji je u petak potvrđeno 50.599 slučajeva, što je 6.000 više nego u četvrtak.

U Portugalu se koronavirusna verzija omikron uveliko proširila i već je postala dominantna verzija novog koronavirusa u toj zemlji, koja je od kraja januara imala najveći broj novozaraženih u jednom danu u petak.

- Omikron je dominantna verzija u Portugalu. Broj zaraženih se procjenjuje na oko 61,5 posto slučajeva koje su imali 22. decembra prošle godine - navodi se u saopćenju portugalskog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Istovremeno su izvijestili da je broj umrlih i hospitalizacija u jedinicama intenzivne njege i dalje "stabilan".

Portugal je u petak imao 11 smrtnih slučajeva i 12.943 nove infekcije u jednom danu, najviše od 29. januara ove godine. Početkom godine zemlju je zahvatio veliki talas infekcija, koji je preplavio bolnice.

Zbog sve većeg broja infekcija, Portugal je poduzeo niz novih mjera za kontrolu epidemije, uključujući obavezni rad na daljinu, obavezno testiranje radi nastupa ili sportskih događaja, te zatvaranje barova i noćnih klubova.

Portugalska vlada ponovo je uvela nekoliko mjera javnog zdravlja početkom decembra. Kako bi se smanjili kontakti nakon prazničnih sastanaka, 25. novembra je najavljeno produženje školskog raspusta i obaveznog rada na daljinu u prvoj sedmici januara.

Portugal, jedna od zemalja s najvećom stopom vakcinacije u svijetu, također zahtijeva dokaz o negativnom testu od svih putnika koji dolaze na njenu teritoriju, uključujući i one koji su vakcinisani. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.