open-navfaktor-logo
search
Anomalije
Rekordne temperature u oktobru ukazuju na to da će 2023. biti najtoplija godina u historiji
Prošli mjesec je bio najtopliji oktobar ikad zabilježen na svijetu, objavio je u srijedu evropski klimatski monitor, dok će mjeseci izuzetne vrućine vjerovatno učiniti 2023. najtoplijom godinom u historiji.
08.11.2023. u 18:47
get url
text

Sa temperaturama koje su izuzetno visoko iznad prethodnih prosjeka, naučnici kažu da pritisak na svjetske lidere da obuzdaju zagađenje stakleničkim plinovima koji zagrijavaju planetu nikada nije bio hitniji dok se pripremaju za sastanak u Dubaiju za klimatsku konferenciju UNCOP28 ovog mjeseca.

Suša je pogodila dijelove Sjedinjenih Država i Meksika tokom oktobra, dok je u ogromnim dijelovima planete bilo vlažnije od normalnih uvjeta koji su često povezani s olujama i ciklonima, saopćila je Služba EU za klimatske promjene Copernicus (C3S).

Temperature površine mora bile su najviše ikad zabilježene u ovom mjesecu, što je fenomen uzrokovan globalnim zagrijavanjem za koji naučnici kažu da igra ključnu ulogu u pravljenju oluja da budu žešće i destruktivnije.

- U oktobru 2023. godine zabilježene su izuzetne temperaturne anomalije, nakon četiri mjeseca brisanja globalnih temperaturnih rekorda - rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S.

- Gotovo sa sigurnošću možemo reći da će 2023. biti najtoplija godina u historiji, i da je trenutno 1,43 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog prosjeka. Osjećaj hitnosti za ambiciozne klimatske akcije koje idu na COP28 nikada nije bio veći - kazala je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.