open-navfaktor-logo
search
Engleska
Revolucionarna terapija "istjerala" neizlječivi rak kod djevojčice, nadaju se da se neće vratiti
Djevojčici iz Engleske dijagnosticiran je neizlječivi rak, a nakon prve upotrebe revolucionarne nove vrste lijeka rak je očišćen iz njenog tijela.
11.12.2022. u 20:48
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
FOTO: Arhiva

Svi drugi tretmani za leukemiju djevojčice imena Alyssa bili su neuspješni.

Tako su doktori u bolnici Great Ormond Street koristili "uređivanje baze" da izvedu podvig biološkog inženjeringa kako bi joj napravili novi živi lijek. Šest mjeseci kasnije rak nije detektovan, ali Alyssa je još uvijek pod nadzorom u slučaju da se vrati.

Alyssi, koja ima 13 godina i iz Lestera je, dijagnosticirana je akutna limfoblastna leukemija T-ćelija u maju prošle godine. T-ćelije bi trebalo da budu čuvari tijela, za traženje i uništavanje pretnji, ali su za nju postale opasnost i rasle su van kontrole, piše BBC.

Njen rak je bio agresivan. Hemoterapija, a potom i transplantacija koštane srži, nisu ga uspjeli "istjerati" iz njenog tijela.

Bez ove eksperimentalne medicine, jedina preostala opcija bila bi samo palijativna njega.

- Na kraju bih umrla - rekla je Alyssa.

Njena mama Kiona je prošle godine u ovo doba rekla da se plašila Božića, "misleći da nam je ovo poslednje sa njom". A onda je "samo plakala" tokom ćerkinog 13. rođendana u januaru.

Ono što se sljedeće dogodilo bilo bi nezamislivo prije samo nekoliko godina i omogućeno je nevjerovatnim napretkom u genetici.

Tim u Great Ormond Street koristio je tehnologiju zvanu uređivanje baze, koja je izumljena prije samo šest godina.

- Ona je prvi pacijent koji je liječen ovom tehnologijom - rekao je profesor Waseem Qasim iz UCL i Great Ormond Streeta.

Alyssa je ostala podložna infekciji, jer su dizajnerske ćelije napale i kancerogene T-ćelije u njenom tijelu i one koje je štite od bolesti. Nakon mjesec dana, Alyssa je bila u remisiji i uručena joj je druga transplantacija koštane srži kako bi se obnovio njen imuni sistem.

Alisa je provela 16 sedmica u bolnici. Bilo je zabrinutosti nakon što su tromjesečni pregledi ponovo otkrili znakove raka. Ali njene dvije posljednje pretrage bile su jasne.

Porodica se nada da se rak nikada neće vratiti, ali su već sada zahvalni na vremenu koje im je sve ovo kupilo.

Većina djece s leukemijom reagira na glavne tretmane, ali se smatra da bi do desetak godišnje moglo imati koristi od ove terapije. Alyssa je samo prva od deset osoba kojima je lijek dat u sklopu kliničkog ispitivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.