open-navfaktor-logo
search
Nuklearka bez struje
Rezervni generatori imaju kapacitet od 48 sati: Postoji li opasnost od curenja radijacije u Černobilu ?
 Energoatom, ukrajinska državna firma za atomsku energiju, upozorila je da bi nestanak struje u nuklearnoj elektrani Černobil mogao dovesti do ispuštanja radioaktivnih supstanci u zrak, koje bi se mogle proširiti.   
09.03.2022. u 15:43
get url
text

Nuklearna elektrana Černobil, koju su prošle sedmice zauzele ruske snage, sad je bez struje, potrvdila je ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo.

- Elektrana Černobil je bez struje. Vojne akcije su u toku i zbog njih nema mogućnosti obnavljanja opskrbe strujom. I grad Slavutič je ostao bez struje - navodi se u saopćenju kompanije Ukrenergo.

Oni dodaju da s obzirom na to da je Černobil ostao bez električne energije, to bi moglo onemogućiti hlađenje potrošenog nuklearnog goriva i zbog toga postoji rizik da radioaktivne čestice završe u zraku.  

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da je u nuklearnoj elektrani Černobil uključen rezervni dizel generator koji će obezbijediti struju za elektranu tokom narednih 48 sati, te da nakon toga možemo očekivati gašenje rashladnog sistema koje bi dovelo do curenja radijacije.

On je, također, pozvao na prekid vatre kako bi se omoguće popravke, te obnovila opskrba električnom energijom.

No, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) danas je objavila saopćenje kojim pokušavaju smiriti nove tenzije oko nuklearne elektrane u Černobilu.

VEZANI TEKST - Upozorenje: Iz Černobila ne stižu sigurnosni podaci o radijaciji

- Obzirom na vrijeme koje je prošlo od incidenta u Černobilu, toplinsko opterećenje potrošenog nuklearnog goriva i volumen vode koja ga hladi su dovoljni da se održi učinkovito hlađenje i bez vanjske opskrbe električnom energijom - objavila je IAEA.

Također, ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko danas je rekao da ukrajinske vlasti ne znaju kolike su razine radijacije oko nuklearne elektrane Černobil jer nemaju podataka o tome što se tamo događa otkako su nuklearku zauzele ruske snage.

Kako je objavljeno, ruska vojska je prekršila standarde radijacijske sigurnosti u okupiranoj nuklearnoj elektrani Černobil i u zoni isključenja. Kretanje osoblja i vojne opreme u fabrici, u zoni isključenja i šire vrši se bez ikakvog nadzora. 

IAEA je izgubila je pristup daljinskom prenosu podataka iz sigurnosnih kontrolnih sistema nuklearne elektrane u Černobilu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.