open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Rimac nije dao saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića
Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac i zvanično nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu.
21.02.2024. u 15:41
get url
text

VEZANI TEKST - Kako su presušile Trojkine suze za Ipetom: Valjao je kao maskota opozicije, ali nema "papir" da mu prepuste KCUS

Naime, dana 29. decembra, navodi se u saopćenju Ministarstva zdravstva, zaprimili su zahtjev Upravnog odbora KCUS-a za davanje saglasnosti na Odluku o izboru prof.dr. Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, u skladu sa članom 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

- U međuvremenu, Ministarstvo je zaprimilo više prigovora kojima se osporava procedura izbora, te je bilo u obvezi ispitati da li je konkretno imenovanje zasnovano na Zakonu i propisima donijetim na temelju Zakona.

U cilju zakonitog i transparentnog postupanja u postupku izdavanja saglasnosti, Ministarstvo je zatražilo od Upravnog odbora KCUS-a da dostavi kompletnu dokumentaciju, vezano za konkurs, prijave i dokumentaciju kandidata, zapisnike i ostalo, te zatražilo mišljenje drugih institucija, obzirom da je prvobitno dostavljena samo Odluka Upravnog odbora o imenovanju generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu - navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, uvidom u dostavljeni spis utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof.dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona, utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati saglasnost na traženo imenovanje.

- Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju saglasnosti, koji je upućen Upravnom odboru KCUS-a i Vladi Federacije BiH. Ministar Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof.dr. Gavrankapetanovića radi čega ističemo da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima.

VEZANI TEKST - Igre političkog podzemlja: Ko pokušava srušiti izbor Gavrankapetanovića, hoće li Rimac završiti na optuženičkoj klupi?

Nadalje napominjemo da niti jednim propisom nije definiran rok za davanje saglasnosti za izbor generalnog direktora, a kako se spekulisalo u javnosti. S tim u svezi, treba uzeti u obzir i da je dokumentacija tražena od Upravnog odbora KCUS-a kompletirana tek 09.februara 2024. godine - saopćeno je iz Ministarstva.

Posebno su naglasili kako rad i funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti u jednom trenutku nisu ugroženi, s obzirom na to da još traje mandat privremenog Upravnog odbora i v.d. direktora.

- Daljnja procedura, nakon nedavanja saglasnosti na imenovanje generalnog direktora, u nadležnosti je Upravnog odbora KCUS-a, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti - zaključili su.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.