open-navfaktor-logo
search
Odgovor NATO-u
Rjabkov: Rusija će biti prisiljena rasporediti nuklearno oružje u Evropi
Rusija je u ponedjeljak poručila da bi mogla biti prisiljena da rasporedi nuklearne rakete srednjeg dometa u Evropi kao odgovor na ono što vidi kao planove NATO-a da učini isto.
13.12.2021. u 20:36
get url
text

Upozorenje zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova povećalo je rizik od novog raspoređivanja naoružanja na kontinentu, uz najgore tenzije između Istoka i Zapada od završetka hladnog rata prije tri decenije, prenosi Reuters.

Rjabkov je rekao da će Rusija biti primorana da reaguje ako Zapad odbije da joj se pridruži u moratoriju na nuklearno oružje srednjeg dometa (INF) u Evropi u sklopu paketa sigurnosnih garancija koje traži kao garanciju za smirivanje krize oko Ukrajine.

Nedostatak napretka ka političkom i diplomatskom rješenju navelo bi Rusiju da odgovori na vojni način, vojnom tehnologijom, rekao je Rjabkov za rusku novinsku agenciju RIA.

- To jest, bit će to konfrontacija, ovo će biti sljedeća runda - rekao je on, misleći na potencijalno raspoređivanje raketa od strane Rusije.

Nuklearno oružje srednjeg dometa - ono s dometom od 500 do 5.500 kilometara - zabranjeno je u Evropi prema sporazumu između tadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova i američkog predsjednika Ronalda Reagana iz 1987. što je bio značajan potez za ublažavanje hladnoratovskih tenzija. Do 1991. godine, dvije strane su uništile skoro 2.700 komada nuklearnog oružja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.